ZAPAD UPOZORAVA VLASTI U PRIŠTINI: Suočićete se sa ozbiljnim posledicama!

Intervju

foto: AP/Tanjug

Zvaničnici ministarstava spoljnih poslova Nemačke i Francuske upozorili su vlasti u Prištini da će se suočiti sa ozbiljnim posledicama ako bude usvojena inicijativa za ukidanje zakona o specijalnom sudu, piše danas prištinski dnevnik Koha.

Šefovi odeljenja zaduženih za region zapadnog Balkana u oba ministarstva, Kristijan Helbah i Tomas Bertin, su se sastali sa premijerom Ramušem Haradinajem i predsednikom Hašimom Tačijem, kao i sa predstavnicima pokreta Samoopredeljenje, Demokratskog saveza Kosova i kosovskih Srba, piše dnevnik.

Koha dodaje da je nemačka ambasada u Prištini izdala saopštenje u kome se kaže su dva zvaničnika doputovala u Prištinu zbog zabrinutosti u Berlinu i Parizu oko pokušaja da se ukine zakon o specijalnom sudu i tužiocu.

Neimenovani izvori na koje se Koha poziva tvrde da Tači insistira na usvajanju inicijative da se ukine zakon o specijalnom sudu.

Tači: Ako poslanici izglasaju inicijativu, potpisaću zakon

Predsednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači izjavio je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku da bi prekršio Ustav ako ne bi potpisao zakon, ukoliko poslanici u parlamentu izglasaju inicijativu za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK.

„To je moja ustavna i zakonska obaveza i ne mogu da negiram ili odbacim volju poslanika“, rekao je Tači.

Ponovio je da je formiranje tog suda za njega „istorijska nepravda“, ali i da, kako je rekao, proces koji on vodi ima za cilj uspostavljanje Specijalnog suda.

Staro sajmište postaje REGIONALNI CENTAR za istraživanje HOLOKAUSTA

„To sam uradio da bi održali naše partnerske odnose sa SAD, EU i NATO“, rekao je Tači, navedeno je u Unmikovom pregledu štampe.

Komentarišući upozoravajuća reagovanja međunarodnih predstavnika u slučaju da bude izglasana inicijativa za opoziv odluke o Specijalnom sudu, Tači je ocenio da ima preterivanja i nepotrebnih reakcije koje su, kako je rekao, izazvale „paniku među građanima“.

„Trebalo bi da bude jasno da poslanici donose odluke u Skupštini, ljudi koji su direktno izabrani od građana… a ne pozivi određenog ambasadora da je ‘večeras vreme da se baci suzavac na Skupštinu’. Mislim da ti pozivi ozbiljno krše demokratiju na Kosovu“, zaključio je Tači.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "ZAPAD UPOZORAVA VLASTI U PRIŠTINI: Suočićete se sa ozbiljnim posledicama!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.