Zašto je u špilu karata kralj herc jedini kralj bez brkova?

Misterija

4 kralja – foto: pixabay.com

U špilu karata kralj herc je jedini kralj bez brkova. E, sad zašto je to tako, jednog odgovora nema, već postoji nekoliko teorija.

Ono što je trenutno najbolja teorija je da je kralj herc dizajniran kao deo poeme.

Engleska legenda navodi da je kralj nekada imao četiri sina, kojima je planirao da podeli kraljevstvo. I svi sinovi, osim jednog, su imali brkove.

[adsenseyu5]

Pozvao je umetnike i zatražio da naslikaju sve sinove, a potom o napisao poemu u kojoj je naveo da će u nasledstvu “izostaviti čudnog kralja” što je značilo da će “ćosavi” sin ostati bez svog dela bogatstva.

Možda ovo i nije istina, ali se smatra poreklom ideje o tri kralja sa brkovima i jednim bez njih.

ALEKSANDAR MAKEDONSKI I KARLO VELIKI

Ima ih koji smatraju lošu štampu krivcem za “čudnog” kralja, jer je on navodno u početku imao brkove, pa su se oni zbog loše štampe izgubili. Neki poreklo baš ovakvih kraljeva vide u istorijskim ličnostima, kakav je bio Aleksandar Veliki i Karlo Veliki i navodi se da je kralj herc baš ovaj potonji iako je on na slikama predstavljen sa punom bradom i brkovima.

foto: pixabay.com

Možda kralj brkova bez ima veze sa dizajnom i proizvođačem karata, opet mozgaju drugi. USPCC (Američka kompanija koja proizvodi karte za igru) favorizuje baš ovakav izgled kralja herca. Oni su poznati i po četiri ruke, tamo gde se drugim kraljevima vide samo dve.

[adsenseyu1]

Nova teorija kao glavnog krivca za gubitak brkova kod kralja srce navodi istoriju, tj. tehniku proizvodnje. Standardne engleske karte za igru koje se danas koriste potiču od originalnih francuskih modela koji su proizvedeni u XVI veku. Za potrebe masovne proizvodnje, najranije karte su bile štampane pomoću drvenih blokova.

Opet, jedna teorija kaže da karo, pik i tref asociraju na korupciju bogatstva, rat i smrt.

S druge strane, srce kao organ je čisto, otvoreno i ne nosi ništa veštačko – tako da imamo potpuno obrijanog kralja srce.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Zašto je u špilu karata kralj herc jedini kralj bez brkova?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.