Zbog spoljnih temperatura, dolaziće do prekida u grejanju

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Zbog temperatura, koje će narednih dana dostići i 20 stepeni, dolaziće do dnevnih prekida u grejanju.

– JKP “Beogradske elektrane” je u dosadašnjem toku grejne sezone čak 80 dana isporučivalo korisnicima toplotnu energiju u 24-časovnom režimu rada. S obzirom na rast spoljašnjih temperatura vazduha takav način rada je prekinut i prešlo se na redovan režim grejanja (radnim danima od 6 do 22 časa, nedeljom od 7 do 22 časa) – kažu iz ovog preduzeća i dodaju da se prema prognozi za naredni period očekuje dalji rast temperatura, i zbog toga je izvesno da će dolaziti do dnevnih prekida isporuke toplotne energije.

Iz “Beoelektrana” napominju i da treba imati u vidu da se operativna odluka o eventualnom prekidu u isporuci toplotne energije ne može donositi za više dana unapred zbog nepreciznosti vremenskih prognoza za periode duže od 24 časa.

– Vremenski uslovi, to jest temperature vazduha u toku jednog grejnog dana prate se na svakih sat vremena, što omogućava blagovremene odluke o eventualnim prekidima grejanja. Prilikom donošenja odluke o dnevnom prekidu vodićemo računa da temperature u zagrevanim prostorima potrošača budu u okviru propisanih Odlukom o snabdevanju toplotnom energijom u gradu Beogradu, uz istovremenu racionalnu potrošnju energenata i energije- rečeno je iz “Beolektrana”.

Ipak, prema važećim propisima i odlukama, potpuno je jasno kada se prekida grejanje. Prekid isporuke toplotne energije se vrši kada su spoljne temperature više od 15 stepeni Celzijusa i traju duže od dva sata. Ponovna isporuka toplotne energije započinje kada je temperatura spoljašnjeg vazduha 12 stepeni Celzijusa ili niža. Prekid isporuke toplotne energije ne može biti kraći od četiri sata.

S obzirom da meteorolozi za sutra najavljuju temperaturu od sedam do 18, a u nedelju od 10 do 21 stepena, jasno je da će grejanje biti isključeno u najtoplijem delu dana.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Zbog spoljnih temperatura, dolaziće do prekida u grejanju"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.