13 Kineza za 5 godina, samo pomoću ČEKIĆA i dleta, izgradili tunel dug 1,2 kilometra – VIDEO

Priroda

foto-ilustracija: pixabay.com

Samo 13 meštana gradilo je tunel Guoliang koje prolazi bočnom stranom planine Taihang u Kini i za to potrošilo 4.000 čekića, a sve kako bi lakše stizali kući.

Tunel dužine 1.200 metara, širine 4 i visine 5 metara je jedini način da meštani kineskog sela Guoliang u Huixianu u provinciji Henan stignu do svojih domova, piše Punkufer.hr.

Izgrađen je u sklopu planine Taihang, a gradilo ga je 13 seljana predvođenih Šenom Mingksinom uz pomoć “primitivnih” alata poput čekića i dleta u sedamdesetim godinama prošlog veka. Gradili su ga oko pet godina.

Pročitajte još i ovo:

KINA uložila ogroman novac u KONTROLU vremenskih uslova

Da bi prikupili novac za materijale morali su da prodaju svoju stoku i ulože svaki slobodni trenutak. Potrošeno je više od 4.000 čekića, kao i oko 12 tona čelika.

[adsenseyu5]

Tunel je otvoren za saobraćaj 1. maja 1977. godine, a zbog svog neobičnog izgleda na bočnoj strani planine ubrzo je postao turistička atrakcija za Kineze, ali i internacionalne goste.

Seljani su mu dodali i nekoliko “prozora” kako bi putnici bili okruženi prizorima prelepe prirode dok njim prolaze.

[adsenseyu1]

Pre gradnje tunela, pristup selu u dolini Taihanga, koji je dobio ime po pobunjeniku iz vremena Han dinastije, bio je vrlo težak.

Pročitajte još i ovo:

Pruga na nebu: KINA uvodi u saobraćaj VISEĆU železnicu! – VIDEO

Seljani su nerado odlazili iz svojih domova jer su morali da se penju uskim i strmim planinskim putem.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "13 Kineza za 5 godina, samo pomoću ČEKIĆA i dleta, izgradili tunel dug 1,2 kilometra – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.