ALARMANTNO: Topla oluja na ARKTIKU otopila led veličine Floride! – VIDEO

Avantura

foto-ilustracija: pixabay

Topli vetrovi izazvali su topljenje velikih delova Arktičkog okeana, što je dovelo do odvajanja enormnog broja ledenih santi od glavne mase, pokazuju podaci dobijeni u sklopu NASA-inog klimatskog istraživanja.

U decembru 2015. ciklon toplog vazduha iz severnog Atlantika “počistio” je delove polarne regije. Zbog temperatura koje su bile i do 10 stepeni više od normalnih, u samo 10 dana nestao je led veličine Floride.

[adsenseyu5]

Izveštaj je NASA objavila početkom ove nedelje, na isti dan kad su Ujedinjene nacije objavile podatke koji pokazuju da će 2016. godina biti najtoplija u istoriji. Neuobičajeno topla oluja dogodila u doba godine kada se led u regiji obično nakuplja, a ne topi.

[adsenseyu1]

“Kao rezultat ovog ciklona, količina leda u Barencovom i Karskom moru smanjena je za 10 posto, a rub leda pomakao se na sever”, rekla je Linet Boisvert, autorka NASA-ine studije.

“Otkriveno je kako se u toj oluji najtanji led potpuno otopio. U godinama koje slede, ako zima počne u startu s tanjim ledom, otapanja bi mogla biti i veća”, rekao je Alek Peti iz NASA-inog Goddard Space Flight centra.

[adsenseyu1]

“Još jedna godina. Još jedan rekord. Visoke temperature u 2015. godini biće nadmašene u 2016.”, rekao je glavni sekretar Svetske meteorološke organizacije PiterTalas.

[adsenseyu1]

“U ruskim delovima Arktika temperature su bile 6 do 7 stepeni Celzijusa iznad višegodišnjeg proseka. Mnoge druge arktičke i subarktičke regije u Rusiji, Aljasci i na severozapadu Kanade bile su barem 3 stepena iznad proseka.”

[adsenseyu1]

Ponavljajući NASA-inu konstataciju o povećanoj mogućnosti za prirodne katastrofe, Talas je dodao:

“Jednom u generaciji toplotni talasi i poplave postaju redovni. Porast nivoa mora direktno je povezan s olujama koje uzrokuju tropske ciklone”.

Preliminarni izveštaji okrivljuju poznati El Ninjo za visoke temperature na početku godine i navode kako je visina mora ranije rasla za 3,5 mm godišnje, da bi sada za 18 meseci (do februara ove godine) iznosila 15 mm, prenosi RT.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs / RT)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "ALARMANTNO: Topla oluja na ARKTIKU otopila led veličine Floride! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.