Ambasadorka SAD preti: Ko bude glasao – zapisivaćemo imena

Intervju

Niki Hejli – foto: Tanjug

SAD će beležiti imena onih koji na GS UN glasaju za neobavezujuću rezoluciju kojom se kritikuje odluka Donalda Trampa da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela.

To je putem Tvitera saopštila američka ambasadorka u UN Niki Hejli, uoči izjašnjavanja koje će se održati u četvrtak.

[adsenseyu5]

“U UN se od nas uvek traži da činimo više i dajemo više. Stoga, kada mi donesemo odluku, po volji američkog naroda, o tome gde će biti naša ambasada, ne očekujemo od onih kojima smo pomagali da nas napadaju. U četvrtak će se glasati o kritici naše odluke. SAD će zapisivati imena”, poručila je Hejlijeva na ovoj društvenoj mreži.

SAD su u ponedeljak uložile veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju kojom se poziva na povlačenje odluke američkog predsednika Trampa da Jerusalim prizna za prestonicu Izraela, dok su preostalih 14 članica Saveta glasale za taj nacrt rezolucije.

Ovim potezom su se SAD još više izolovale kad je reč o spornoj Trampovoj odluci donetoj ranije ovog meseca, ocenio je Rojters.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli rekla je da je uložila veto na rezoluciju UN “u znak odbrane američkog suvereniteta i uloge Amerike u mirovnom procesu na Bliskom istoku”, prenosi AP.

“Nijedna zemlja neće govoriti SAD gde treba da uspostave svoju ambasadu”, rekla je Niki Hejli Savetu bezbednosti nakon što je uložila prvi američki veto posle više od šest godina.

Niki Hejli je istakla da Tramp “veoma vodi računa da ni na koji način ne prejudicira ishod pregovora o konačnom statusu”.

[adsenseyu1]

Američka ambasadorka je, takođe, optužila neke zemlje, koje nije imenovala, “za pokušaj iskrivljavanja odluke predsednika Trampa u korist njihovih sopstvenih agendi”, naglasivši da je stav SAD “u potpunosti u skladu sa prethodnim rezolucijama Saveta bezbednosti”.

Niki Hejli je napomenula da su SAD dale Palestincima više od pet milijardi dolara od 1994. što je, kako je navela, više nego što je ijedna druga zemlja izdvojila.

“SAD nikada nisu bile posvećenije miru na Bliskom istoku”, istakla je ona, nazvavši večerašnje glasanje “uvredom koja se neće zaboraviti”.

Kako je zaključila, “ovo je još jedan primer da Ujedinjene nacije nanose više štete nego što donose koristi u rešavanju izraelsko-palestinskog sukoba”.

U tekstu rezolucije o kojem je Savet bezbednosti UN glasao, a koji je pripremio Egipat, izražava se “duboka žalost zbog nedavnih odluka u vezi sa statusom Jerusalima”, premda se ne pominju ni SAD ni Tramp, navodi britanska agencija.

U nacrtu se ističe da bilo kakva odluka ili akcija o izmeni karaktera, statusa ili demografskog sastava Svetog grada Jerusalima nema pravni efekat, ništavna je i nevažeća, te da se mora odbaciti u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti.

Takođe, u nacrtu rezolucije se sve zemlje pozivaju da se uzdrže od uspostavljanja diplomatskih misija u Jerusalimu.

(Skandalozno.rs, Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Ambasadorka SAD preti: Ko bude glasao – zapisivaćemo imena"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.