Američka VOJSKA detektovala “veoma neobične aktivnosti PODMORNICE Severne Koreje”

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Američka vojska detektovala je “veoma neobične, jedinstvene nivoe” podmorničke aktivnosti Severne Koreje, kao i dokaze o “testu ispaljivanja”, nekoliko dana nakon drugog lansiranja međukontinentalnog balističkog projektila, izjavio je za CNN neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane SAD.

“Testom ispaljivanja” ispituje se “sistem hladnog lansiranja” projektila, koji koristi paru visokog pritiska da izbaci projektil iz lansirnog kanistera u vazduh, pre nego što se motori upale. To sprečava da plamen i vrelina motora oštete podmornicu, podvodnu baržu ili bilo kakvu opremu korišćenu za lansiranje projektila.

Test je sproveden juče na kopnu, u mornaričkom brodogradilištu Sinpo. Ovo je treći put u julu, a četvrti u godini, da je Severna Koreja sprovela probu delova projektila ključnih za razvoj lansirnih sposobnosti podmornica, rekao je neimenovani izvor za CNN.

[adsenseyu5]

Nova proba i generalno uvećanje podmorničke aktivnosti događaju se usled zabrinutosti oko severnokorejskog projektila koji može da dosegne Ameriku. Stručnjaci smatraju da projektil, uz ispravljenu putanju, može pogoditi Los Anđeles, Denver i Čikago.

Smatra se da Severna Koreja ima oko 70 podmornica, uglavnom starih i verovatno nesposobnih za ispaljivanje projektila. Sve ove aktivnosti zabrinjavaju SAD jer Severna Koreja kaže da pokušava da napravi raketu sposobnu da nosi nuklearnu bojevu glavu do Amerike.

Pjongjang već dugo preti SAD nuklearnim napadom, kao vidom zaštite od eventualnog američkog pokušaja da promeni tamošnji režim, ocenjuje CNN.

Projektili sa kopna i podmornica čine 2/3 takozvane “strategijske trijade”, prema kojoj država mora imati kopnene, vezdušne i morske baze za nuklearni napad, kako bi odvratila neprijatelje od napada.

Američki obaveštajci trenutno procenjuju da je severnokorejski program razvoja projektila na podmornicama u veoma ranoj fazi.

Početkom jula Severna Koreja je poslala podmornicu “Romeo klase” u patrolu i počela da oprema “Gore” podmornice sa mogućnim cevima za testiranje lansiranja projektila.

[adsenseyu1]

Dva neimenovana američka zvaničnika rekla su tada za CNN da je podmornica “Romeo” sprovodila “neobične aktivnosti” u vodama kod obale Japana i da je patrolirala dalje nego ikad pre, nekih 100 kilometara udalj, u međunarodnim vodama.

Zvaničnici tvrde da je ova podmornička aktivnost bila drugačija od oubičajne aktivnosti u blizini obale. Zbog toga su SAD i Severna Koreja blago podigle nivo uzbune, kažu neimenovani izvori.

Američka vojska pažljivo prati severnokorejsku podmorničku aktivnost nakon Čeonan incidenta 2010, kad je torpedo Severne Koreje pogodio brod Južne.

Stručnjaci smatraju da je prošlog leta Severna Koreja izvela prvi uspešni test ispaljivanja projektila KN-11, ili Pukguksong-1, iz podmornice.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs/CNN)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Američka VOJSKA detektovala “veoma neobične aktivnosti PODMORNICE Severne Koreje”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.