Američki admiral Džon Ričardson: Rusija i Kina su postali ozbiljna pretnja za našu ratnu mornaricu

Ilustracija

Rusija i Kina su postale izazov za našu ratnu mornaricu – priznao je američki admiral Džon Ričardson.

On je glavnokomandujući svim pomorskim snagama SAD, a svojoj oceni je pridodao:

Rusija i Kina su usavršile svoje vojne mogućnosti i sada su one takve da im omogućavaju da deluju kao svetske sile. Abicije i ciljevi te dve zemlje poduprti su sada sve većim arsenalom borbenih sredstava visokog nivoa. Mnoga od tih sredstava su usmerena prema našim slabim tačkama“.

Ričardson je istovremeno otkrio da je svom državnom i vojnom rukovodstvu predložio plan koji je nazvao „Projekat za održavanje naše vojno-pomorske nadmoći“.

U tom dokumentu se ukazuje da i Rusija i Kina proizvode i liferuju svojim armijama moderno i kinetičko i nekinetičko naoružanje zasnovano kako na informacionim tehnologijama, čiji domet, preciznost i razornost postaju sve veći.

Ričardson je posebno istakao da ruski ratni brodovi i podmornice sada redovno plove i onim delovima svetskog okeana u kojima ih nije bilo pune dve decenije. Dodao je da i kineska flota „neprekidno širi svoje prisustvo“.

Ričardson je – naglasivši da su to preduslovi da SAD sačuvaju svoju pomorsku superiornost – predložio da se deluje u četiri pravca.

Prvi: modernizacija strateških podmornica, razvoj sredstava za informatičko ratovanje i stvaranje novih sistema naoružanja.

Drugi: obezbediti „visok tempo obuke na svim nivoima vojnog obrazovanja i priprema“.

Treći: posebnu pažnju posvetiti motivaciji pripadnika mornarice i oružanih snaga u celini.

Četvrti: dalje jačati saradnju sa partnerima ratne mornarice SAD.

Admiral Ričardson je na kraju upozorio: „Ratna mornarica SAD će ostati najbolja na svetu samo ukoliko se svakog minuta bude borila za svoju superiornost. Naši suparnici su skoncentrisani na to da preuzmu liderstvo, ali mi moramo „dodati gas“ i onemogućiti ih u tome.

Prevaga je sada minimalna, ali ima odlučujući značaj“.

(fakti.rs)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Američki admiral Džon Ričardson: Rusija i Kina su postali ozbiljna pretnja za našu ratnu mornaricu"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.