Američki bombarder podigao tenzije: Kina optužila Amerikance za “ozbiljnu vojnu provokaciju”! – VIDEO

Ilustracija

Kina je danas optužila SAD za “ozbiljnu vojnu provokaciju” pošto je američki bombarder preleteo iznad jednog od kineskih veštačkih ostrva u Južnom kineskom moru.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da SAD namerno podižu tenzije u spornom području na koje, pored Kine, teritorijalno pravo polažu i druge zemlje regiona.

“Akcije američke strane predstavljaju ozbiljnu vojnu provokaciju i okolnosti u Južnom kineskom moru čine još kompleksnijim i čak militarizovanijim”, navodi se u saopštenju.

http://twitter.com/euronews/status/678151339101298688/photo/1

Vašington je pozvan da odmah preduzme korake da spreči ponavljanje takvih incidenata i ugrožavanje odnosa vojski dveju zemalja.

[adsenseyu1]

U saopštenju je ponovo upozoreno da će Kina preduzeti sve neophodne mere da zaštiti svoj suverenitet i bezbednost.

Portparol Pentagona Bil Urban saopštio je u petak da SAD redovno organizuju probne letove bombardera B-52 u regionu, ali da nije bio plan da avion leti na manje od 12 nautičkih milja od bilo kojeg veštačkog ostrva koje Kina gradi u tom delu mora, preneo je Gardijan.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Američki bombarder podigao tenzije: Kina optužila Amerikance za “ozbiljnu vojnu provokaciju”! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.