AMERIČKI CNN OBJAVIO LISTU DESTINACIJA KOJE TREBA IZBEGAVATI U 2018. GODINI: Među njima su Dubrovnik i Barselona

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay

Američki CNN objavio je listu 12 destinacija koje bi trebalo izbegavati u 2018. godini, a među njima su Venecija, Barselona i Dubrovnik.

Lista je sastavljena na osnovu toga što su u poslednjih 12 meseci pojedina popularna turistička odredišta nastojala da smanje broj turista, za koje su naveli da su preplavili ulice ili narušili njihove krhke ekosisteme, što predstavlja dilemu za putnike koji planiraju svoj odmor.

Zbog toga je CNN sastavio spisak gradova o kojima bi turisti trebalo da razmisle pre nego što odluče da ih posete.

Na spisku su se našli gradovi poput Venecije, Barselone, Dubrovnika, ostrvo Skaj u Škotskoj, ostrvo Galapagos, Tadž Mahal u Indiji, Santorini u Grčkoj, Mont Everest, Butan, Antarktik, Maču Pikču u Peruu i pet naselja u Italiji poznatih i kao Cinkve tere.

Ono što je zajedničko za sve destinacije jeste da je zbog velikog broja turista počela da “puca” infrastruktura, a lokalnom stanovništvu počeo je da smeta sve veći broj posetilaca.

U Barseloni su čak organizovani i protesti protiv prenatrpanosti grada, dok je Dubrovniknajavio da će ograničiti broj turista na dnevnom nivou na 4.000.

Ambasador Kajl Skot: Srbi i Amerikanci imaju zajednički DNK

Dubrovniku je čak Unesko zapretio da će mu oduzeti status svetske baštine zbog velikog broja turista, a u avgustu 2016. godine za jedan dan kroz zidine starog grada je prošlo čak 10.388 turista.

U Veneciji se, kako se navodi, zbog velikog broja turista dosta lokalnog stanovništa iselilo, a zbog turista koji prave selfi fotografije na Rialto mostu i kruzerima, meštani su protestovali.

U Butanu lokalno stanovništvo je zabrinuto zbog ugroženosti životne sredine, dok je Indija u Tadž Mahalu zbog toga ograničila broj turista.

Na Galapagosu, vlasti žele da ograniče broj turista kako bi zaštitile iguane, dok su na Nepalu šerpasi upozorili da se zbog sve većeg broja alpinista događa više nesreća.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor: Mondo)

Budite prvi sa komentarom na članku "AMERIČKI CNN OBJAVIO LISTU DESTINACIJA KOJE TREBA IZBEGAVATI U 2018. GODINI: Među njima su Dubrovnik i Barselona"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.