Američki general: Mogućnosti ruskog helikoptera MI-17 su prosto neverovatne!

"Fantastičan helikopter"

Američki general Džon Kempbel, koji komanduje združenim snagama NATO u Avganistanu, ispričao je grupi probranih zapadnih novinara o svojim utiscim posle leta ruskim helikopterom Mi-17.

Bio je to zapravo video-most između Pentagona i komande NATO u Kabulu, a general je mogućnosti te borbene letelice, koju Pentagon već duže vreme želi da nabavi za snage bezbednosti Avganistana, nazvao „neverovatnim“.

Prvo je naglasio da su za snage proameričkog režima u Kabulu već nabavljena 84 takva helikoptera. Dodao je da će biti kupljena još tri. A onda je ispričao:

„Pre par nedelja imao sam priliku da letim tim helikopterima. Da, njihive mogućnosti istinski neverovatne. Juče sam još detaljno izučio video-snimak prizemljenja četiri Mi-17 na veoma malom prostoru, na veoma teškom i prašnjavom terenu. Teškom za iskrcavanje desanta. Piloti su ih spustili tačno na predviđeno mesto, tačno na vreme i potpuno bezbedno. Za samo dva dana, uspeli su još i da na isto mesto dovezu pojačanje, leteći na veoma maloj visini iznad krajnje nepristupačnog terena“.

Kempbel je ocenio da će 87 Mi-17 za nekoliko puta povećati „operativni potencijal snaga bezbednosti Avganistana“. Pa podvukao:

„Mi-17 menjaju tok igre i ja sam apsolutno uveren da će avganistanskim snagama dati osećaj sigurnosti i uverenosti da ima smisla boriti se. Te letelice na mene ostavile veoma, veoma jak utisak“.

General je rekao da se – uprkos protivljenju Kongresa SAD i sankcijama uvedenim Rusiji – radi na kupovini preostalih planiranih helikoptera za Avganistan i da će istovremeno biti obezbeđeno njihovo tehničko održavanje.

 (Fakti)

Budite prvi sa komentarom na članku "Američki general: Mogućnosti ruskog helikoptera MI-17 su prosto neverovatne!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.