Amerika obećava: Nećemo slati vojsku na Kurile

Ilustracija

Vojska SAD – foto: AP/Tanjug

SAD ne nameravaju da rasporede vojsku na ostrvima Južnih Kurila u slučaju njihove predaje Japanu, saopštio je na pres-konferenciji u Tokiju komandant Oružanih snaga SAD u Japanu general-potpukovnik Džeri Martins.

U ovom trenutku SAD ne planiraju da raspoređuju tamo vojsku“, rekao je Martins.

Prošle nedelje je premijer Japana Šinzo Abe obećao da će uraditi sve kako bi se pregovori sa Rusijom završili potpisivanjem mirovnog sporazuma i rešavanjem pitanja Kurilskih ostrva. On je rekao da će se potpisivanje mirovnog sporazuma između Japana i Rusije pozitivno odraziti na bezbednost Azijsko-pacifičkog regiona, a biće korisno i za Vašington koji ima zaključen sporazum o bezbednosti sa Tokijom.

Odnosi dveju zemalja godinama su u senci zbog nepostojanja mirovnog sporazuma o Kurilima. Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, IturupHabomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine.

Tokio je vraćanje ovih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Rusijom.

Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da je ruski suverenitet nad njima s odgovarajućim međunarodno-pravnim utemeljenjem neupitan.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Amerika obećava: Nećemo slati vojsku na Kurile"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.