Amerika ozbiljno zabrinuta: Uz pomoć ruske tehnologije, Kina pravi najopasnije ratne brodove na svetu – VIDEO

Testiranje

Novi kineski nosač aviona – foto: AP/Li Gang/Xinhua

Nove rakete učiniti kineske ratne brodove najmoćnijim na svetu. Hipersonične rakete kojima će se naoružati kineski razarači “type 055” učiniće ih najsnažnijim borbenim brodovima na svetu u svojoj klasi.

Zbog povećane borbene sposobnosti ovih kineskih razarača potencijalni protivnici su veoma zabrinuti. Brod je sposoban da nosi više od 100 YJ-18 krstarećih raketa, ili drugih tipova.

Kina planira da opremi najnovije razarače sa hipersoničnom raketom buduće generacije.

U poslednjoj nedelji aprila, Kina je sprovela testiranje nove, hipersonične, protivbrodske rakete, kojom će opremiti razarač “Type 055“. Procenjuje se da je projektil dostigao brzinu od 8 do 10 maha, prenosi Militari voč.

Ako “type 055” bude naoružan novim, hipersoničnim raketama, sposobnosti kineskog razarača bile bi veće od drugih brodova ovog tipa, naročito američkih.

Tri moćna oružja koja Kina krije za duel sa Amerikom

Kina trenutno sprovodi program modernizacije svoje mornarice.

Vrlo je verovatno da će razarač “type 055” u budućnosti uključivati elektromagnetni top zatim oružje protiv satelita i, što je još važnije, hipersonične, krstareće rakete dugog dometa, piše portal.

Ključno sredstvo za Kinu, da nastavi sa modernizacijom mnogih svojih vojnih sistema, jeste pristup ključnim tehnologijama, ne samo iz sopstvenih vojnih istraživanja, koja su, iako dobro finansirana, tek nedavno počela da funkcionišu na nivou koji je blizu nivou glavnih konkurenata, kao što su Rusija i SAD, već i mnoge najnovije tehnologije koje je razvio ruski sektor odbrane.

Pojačane kinesko-ruske veze u oblasti odbrane, koje su navodno dostigle visok nivo saradnje koji uključuje i deljenje veoma osetljive obaveštajne službe na rakete i sisteme ranog upozoravanja.

To je omogućilo Pekingu da stekne vrhunske tehnologije za svoje borbene avione, protivazdušnu odbranu, podmornice i, najverovatnije, za novu generaciju krstarećih raketa.

Većina kineskih, protivbrodskih, krstarećih raketa bila je zasnovana na ruskim raketama, kao što su YJ-12, CX-1 i YJ-91. Ovim raketama će biti opremljeni brodovi klase “type 055”. Rusija je, u stvari, vredan izvor tehnologija, posebno u sferi krstarećih raketa, jer Moskva ima sličan program izrade takvog oružja.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/militarywatchmagazine.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Amerika ozbiljno zabrinuta: Uz pomoć ruske tehnologije, Kina pravi najopasnije ratne brodove na svetu – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.