Amerika ulaže 2 milijarde dolara u robote-vojnike! – VIDEO

Pobuna mašina

foto-ilustracija: pixabay.com

Agencija Pentagona za istraživanja danas je objavila investiciju od dve milijarde dolara u veštačku inteligenciju da bi se razvile mašine sposobne da same nauče da se prilagode promenljivim situacijama.

Ta sredstva će Agenciji za istraživanje naprednih odbrambenih projekata (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA) omogućiti da finansira 20 već započetih projekata kao i da pokrene “više” drugih u narednih 12 meseci, rekao je direktor agencije Stiven Voker.

Te investicije su namenjene “transformaciji kompjutera iz specijalizovanih alata u partnere u rešavanju problema“, naveo je Voker.

“Želimo da istražimo načine na koje mašine mogu da savladaju veštine kvaziljudske komunikacije i kapaciteta za rezonovanje, da bi bile sposobne da prepoznaju da su se situacija ili okruženje promenili i da se prilagode”, rekao je on.

Postojeći roboti, razvijeni i autonomni, ne mogu biti lako opremljeni novim tehnologijama kada se one pojave. Naučnici žele da ih nauče da sami izvedu nadogradnju.

Među predviđenim primenama, DARPA navodi ubrzanje procesa provere identiteta za eksperte koji čekaju bezbednosne provere, što bi mogućilo da pravo pristupa dobiju za nedelju dana umesto, što je trenutno slučaj, posle više meseci.

Međutim, istraživanja DARPA, koju u potpunosti finansira Pentagon, pre svega su namenjena primeni u borbenim siituacijama, poput dronova koji treba da postanu što autonomniji.

(Skandalozno.rs, Izvor: Beta)

Budite prvi sa komentarom na članku "Amerika ulaže 2 milijarde dolara u robote-vojnike! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.