Amerikanci na NOSAČ “Džerald Ford” postavili do sada neviđeni sistem za LANSIRANJE aviona! – VIDEO

Ilustracija

foto-ilustracija: pixabay.com

Američki nosač aviona najnovije generacije Džerald Ford nedavno je prvi put lansirao borbeni avion što bi bila sasvim uobičajena vest, da se ne radi o najmodernijem i najbržem sistemu lansiranja.

Međutim, kako napominje Popular Mechanics, prvi put je korišćen elektromagnetni sistem lansiranja letelica. Do sad je redovno korišćena para iz nuklearnog reaktora da bi se stvorio dovoljan potisak za uzletanje letelice teške nekoliko tona.

[adsenseyu5]

Pošto se sve češće pojavljuje potreba za lansiranjem bespilotnih letelica, tako je nastala potreba za sistemom koji se može prilagođavati težini aviona.

Trenutni sistemi zahtevaju često održavanje i nisu preterano prilagodljivi. Zbog svega toga Amerikanci su odlučili da na najnoviji nosač postave i najnoviju tehnologiju. Elektromagnetni sistem za lansiranje (EMALS) koristi električnu energiju iz generatora za pogon elektromagneta koji prihvate letelicu i ubrzavaju je do potrebnog intenziteta.

[adsenseyu1]

Međutim, čak ni EMALS nije bez mana zato što je prvi javni test bio neuspešan, a uspeli su da ga osposobe tek kada su kamere ugašene i kada su novinari već otišli.

Američki potpredsednik Majk Pens: CRNA GORA ima vodeću ulogu u odbrani bezbednosti regiona

Standardni sistemi prvi put su počeli da se koriste tokom Drugog svetskog rata i već su prošli nekoliko ratova. EMALS se tek treba dokazati kao dostojna zamena, ali Amerikanci su zadovoljni napretkom.

(Skandalozno.rs, Izvor: express.hr)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Amerikanci na NOSAČ “Džerald Ford” postavili do sada neviđeni sistem za LANSIRANJE aviona! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.