Amerikanci strepe: Ruske rakete S-500 gađaju metu na 500 km daljine

Napad

foto-ilustracija: Tanjug/AP

Američki portal Nacionalni interes (Nationalinterest.org) tvrdi da je ruski protivvazdušni sistem “S-500” pogodio cilj udaljen 500 kilometara, te da u fazi ispitivanja postiže izuzetne rezultate.

“Novi zastrašujući raketni sistem ‘S-500 prometej’` ponovo je oborio rekord kada je reč o dometu“, navodi američki portal Nešenel interest.

U tekstu se tvrdi da je novi ruski raketni sistem jednako efikasan u borbi sa avionima koji poseduju stelt tehnologiju, uključujući američke “F-22” i “F-35“.

Još neki američki portali objavili su istu informaciju, prema kojoj “S-500” može da presretne vazdušne ciljeve koji lete nadzvučnom brzinom, te celi spektar vazduhoplova i bespilotnih letelica, uključujući i višenamenske borbene avione pete generacije “F-22” i “F-35”.

Prema vojnim izvorima iz SAD, Rusija je već testirala “S-500” u “okvirima koji su ranije smatrani nedostižnim”.

Tako je stigla i informacija da je “S-500” pogodio cilj koji se nalazio na udaljenosti od oko 500 kilometara, što je za oko 80,5 kilometara više u odnosu na sposobnost najboljih američkih sistema.

Prema procenama ovog američkog portala, “S-500” može da obori cilj koji se kreće u prečniku od 600 kilometara od transportno-lansirne jedinice i na visini od 200 kilometara. Sistem, istovremeno, može da presretne do deset balističkih raketa.

Pri tome, “S-500” može biti sastavni deo standardnog sistema protivvazdušne odbrane.

(Skandalozno.rs, Izvor: nationalinterest.org)

Budite prvi sa komentarom na članku "Amerikanci strepe: Ruske rakete S-500 gađaju metu na 500 km daljine"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.