Ana Borščevskaja: Putin ne može da zaštiti svoje ljude u Siriji

naoružanje

Vladimir Putin – foto: Rojters

Rusija je ove nedelje pretrpela težak udarac kada je vojska njenog saveznika srušila njen avion i još jednom se pokazalo da je njen predsednik Vladimir Putin nemoćan da zaštiti svoje ljude.

Nakon što se srušio avion “il 20”, rusko ministarstvo odbrane je brzo okrivilo Izrael, koji je napadao Siriju lovcima koji su nisko leteli i izbegavali radare.

Sirijska protivvazdušna odbrana nije mogla da primeti izraelske avione, umesto toga je videla veći avion i gađala ga, tek kasnije saznavši da se radi o ruskom izviđačkom avionu. Tako je ruski saveznik ubio 15 Rusa i to projektilom napravljenim u Rusiji.

– S obzirom na to kakva gužva vlada na sirijskom nebu, ovakvi slučajevi nisu iznenađujući. Ovo nije prvi put da izgleda kao da Putin ne može da zaštiti svoje ljude – rekla je za “Biznis InsajderAna Borščevskaja, stručnjak za Rusiju na Vašingtonskom Institutu za politiku.

Nakon što su ruski generali optužili Izrael i obećali “kontramere” i odgovor, Putin je to nazvao tragičnom nesrećom, nije nikom pripisao krivicu i nije obećao odmazdu.

Neba iznad Sirije ostaju borbena i zagušena. Ruski avioni nastavljaju svoje rute. Sirijska vojska ostaje laka na okidaču i deluje vrlo moguće da se ovakve tragične greške ponove.

Rusija je u septembru 2015. godine ušla u sirijski sukob uz veliku pompu. Ruske vazdušne snage spasle su sirijskog predsednika Bašara Asada.

Ali tri godine su prošle od tada i iako je Asad i dalje na vlasti, Rusi i dalje ginu u Siriji. Rusija je ostala bez velikog broja letelica u Siriji.

Ranije ove godine vojska SAD je ubila veliki broj ruskih plaćenika koji su se približavali američkim pozicijama u Siriji.

Nakon što je SAD izvršila vazdušne napade na Siriju, Rusija je obećavala odmazdu, ali se to nije desilo.

Putin se ponovo dokazao kao moćna figura koja iskorišćava prazninu koju je ostavila SAD odbijanjem da se više angažuje u ratu u Siriji. Ali Putin je isto tako ponovo pokazao da ne uspeva da zaštiti svoj narod.

– Putin je popunio vakuum u Siriji, ali nije morao da bude naročito moćan da bi to učinio. Ponekad je samo nečije prisustvo važno, i to se dogodilo u Siriji – rekla je Ana Borščevskaja.

Rusija je otvoreno mamila SAD da interveniše u Siriji, ali samo zato što je Putin ispravno procenio da SAD to zapravo neće učiniti. Putin je majstorski iskoristio nedostatak američke političke volje kako bi ubedio mnoge evropske saveznike SAD-a da su se SAD uplašile.

Kako je rekla, rat Rusije i SAD se neće nikada desiti jer je Rusija svesna da ga ne može dobiti.

Ona je istakla i da činjenica da Rusija ima agresivan pristup ratovima u Siriji i Ukrajini loše utiče na njeno stanovništvo.

Zbog tih ratova, Rusija je na udaru ekonomskih sankcija.

(Skandalozno.rs, Izvor: blic.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Ana Borščevskaja: Putin ne može da zaštiti svoje ljude u Siriji"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.