Analitičar CIA koji je ispitivao Sadama HUSEINA priznao: OVO je ISTINA o IRAKU!

Advertisement

Ilustracija

foto: Tanjug/AP

Sve u vezi Sadama Huseina Amerika je “krivo shvatila”, tvrdi analitičar CIA-e koji je ispitao ovog bivšeg diktatora.

Džon Nikson imao je nekoliko razgovora s diktatorom iz kojih je zaključio da je Amerika pogrešno gledala na svoje intervencije u Iraku – i to na više načina, piše Independent.

To nije jedino što, kako tvrdi, nisu dobro shvatili – CIA-in pogled na Huseinove stavove o korišćenju hemijskog oružja bio je potpuno pogrešan nisu imali dobru sliku o njegovon zdravstvenom stanju, navikama i njegovoj umešanosti u upravljanje Irakom.

[adsenseyu5]

Kada je uhapšen Husein, pozvali su Niksona da ga identifikuje i ispita. Kaže da je taj razgovor “okrenuo sve pretpostavke SAD-a naglavačke”.

– Irak nije teroristička zemlja. Nemamo nikakve veze s Osamom Bin Ladenom i nemamo oružje za masovno uništenje. Niti smo bili ikakva pretnja našim susedima. Ali, američki predsednik (Džordž W. Buš) kazao je da Irak želi da napadne njegovog tatu i rekao da smo imali “oružje za masovno uništenje – pričao je tada, prema rečima Niksona, Sadam Husein.

– Koristiti hemijsko oružje protiv sveta? Postoji li uopšte neko s fakultetskom diplomom ko bi to stvarno učinio? Zašto bismo uopšte koristili takvo oružje kad ono nije bilo korišćeno protiv nas – navodno je kazao Husein.

Ispitivanja su pokazala da je Husein bio potpuno nezainteresovan za to što radi njegova vlada i da uopšte nije imao pravi plan za obranu. Uporno je tvrdio i da nema veze s terorističkim napadom na SAD 11. septembra 2001. godine.

[adsenseyu1]

Podsetimo, Husein je uhvaćen u podrumu jedne farme u gradu Advaru, udaljenom 15-ak kilometara od njegova rodnoga grada Tikrita.

Suđeno mu je i pogubljen je 30. decembra 2006. godine.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Analitičar CIA koji je ispitivao Sadama HUSEINA priznao: OVO je ISTINA o IRAKU!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.