Angela Merkel: Turska mora da zaustavi dalje putovanje izbeglica u države EU!

Intervju

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da radi na evropskom rešenju izbegličke krize, pre svega u vezi delotvorne zaštite spoljnih granica EU između Grčke i Turske, te naglašava da je veoma bitno uključenje Ankare.

Ona je, u intervjuu nemačkom dnevniku “Frankfurter Algemajne cajtun“ (FAZ), objasnila da akcioni plan predvidja da Turska saradjuje sa Fronteksom i spreči dalje putovanje izbeglica u države EU.

Merkel je najavila da će Nemačka u okviru EU pojačati svoj angažman u cilju sprečavanja konflikta u Siriji.

Prema njenim rečima, gradjanski rat u Siriji je uzrok velikog talasa izbeglica.

“Moramo na evropskom nivou, ali i zajedno sa SAD, Rusijom i drugim regionalnim akterima sve učiniti da se taj rat okonča“, poručila je Merkel.

Ona je konstatovala da medjunarodna zajednica do sada diplomatski nije uspela ništa da pomeri, dodajući da zbog toga ne treba odustati od pokušaja podsticanja političkog procesa.

Nije jednostavno, ukazala je ona, delovati mirovno spolja na konflikt u Siriji.
Medjutim, Merkel je uverena da će Evropa u Siriji, ali i šire od toga u budućnosti, morati mnogo snažnije da deluje u rešavanju konflikata i njihove prevencije.

Vezano za više stotina hiljada sirijskih izbeglica koje su proteklih nedelja došle u Nemačku ona je izrazila nadu da će veliki broj ponovo da se vrati u njihovu domovinu, kada se tamo okonča gradjanski rat.

[adsenseyu1]

Nemačka i Evropa će se, prema njenim rečima, angažovati u obnovi zemlje.

“Medjutim, do toga imamo još dug put, jer su još uvek u toku borbe. Uostalom, ratne izbeglice trebalo bi da imaju mogućnost da žive pod razumnim uslovima blizu svoje domovine”, poručila je nemačka kancelarka.

Što se Turske tiče, Merkel ističe da je to ključna zemlja u obustavljanju talasa izbeglica, te smatra da se toj zemlji mora dati status bezbedne države porekla.

Ona je podsetila da je Turska jedina od kandidata za pristupanje EU koja nema takav status.

Merkel je još signalizirala spremnost za vizne olakšice za turske državljane.

„Mi smo razgovore o viznim olakšicama uvek vezali sa sporazumom o readminisiji“, podsetila je ona dodajući da je taj sporazum već stupio na snagu i da po pitanju ukidanja viza postoje pojedini koraci koji bi mogli biti brži, a drugi koji su sporiji.

U intervjuu FAZ-u Merkelova je ponovila svoj zahtev za uspostavljanje tranzitnih zona na nemačkoj granici, najavivši da to želi da sprovede i protiv otpora koalicionog partnera SPO.

Prema njenim rečima, molbe za dobijanje azila lica koja su došla iz bezbednih zemalja porekla mogla bi na tim mestima biti brže rešavane.

Ona je objasnila da su tranzitne zone bile planirane za spoljnu granicu EU, ali da Evropska komisija dozvoljava da one budu privremeno uspostavljene i izmedju zemalja članica.

Tranzitne zone, kako očekuje, treba da doprinesu ponovnom uspostavljanju reda u talasu izbeglica na granicama i ne predstavljaju rešenje.

Merkelova se ujedno izjasnila protiv zatvaranja zemalja, to jest podizanja ograda, kao što je to učinila Mađarska.

Ona je ukazala da je mađarska ograda samo doprinela promeni rute.

(tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Angela Merkel: Turska mora da zaustavi dalje putovanje izbeglica u države EU!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.