Angela Merkel: Zapanjena sam i šokirana posledicama ruskog bombardovanja Sirije!

Kancelarka Nemačke

foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da ne samo da je zapanjena, već i šokirana, patnjama civila u Siriji koji beže iz Alepa.

“Sada smo, u poslednjih nekoliko dana, ne samo zapanjeni, već i šokirani zbog patnji na desetine hiljada ljudi koji su izloženi bombaškim napadima, kao i bombardovanju od strane Rusije“, rekla je Merkel u Ankari na konferenciji za novinare.

Merkel je dodala da je teško da se održe mirovni pregovori pod takvim uslovima, ističući da takva situacija mora da bude brzo okončana, prenela je agencija AP.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je rekao da će Turska primiti skoro 30.000 ljudi, koji su izbegli iz Sirije i gomilaju se na granici, “kada to bude bilo potrebno”, ističući da se ne može očekivati da Ankara sama ponese izbeglički teret.

Najnoviji razvoj situacije u Siriji su pokušaj da se izvrši pritisak na Tursku i Evropu po pitanju migranata, rekao je Davutoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom.

“Oko 30.000 Sirijaca se nagomilalo” na granici na severozapadnim delom Sirije, koja ostaje zatvorena, kazao je Davutoglu.

Davutoglu je dodao da će Turska sledeće nedelje obavestiti Brisel o planiranim projektima po dobijanju tri milijarde evra od Unije za usporavanje priliva migranta u Evropu preko Turske.

[adsenseyu1]

Alepo je “de fakto pod opsadom”, rekao je Davutoglu, ističući da se “nalazimo na ivici nove ljudske tragedije”.

U Turskoj je dosad utočište našlo 2,2 miliona Sirijaca, napomenuo je Rojters.

Turska i Nemačka su se dogovorile o nizu koraka za zaustavljanje priliva izbeglica iz Sirije, uključujući i diplomatsku inicijativu za obustavljanje napada na Alepo, dodao je Davutoglu.

Turska, glavna zemlja na ruti migranata ka Evropi, u centru je diplomatskih napora Merkelove da smanji broj izbeglica koje stižu u Nemačku.

Turska je prihvatila u novembru prošle godine da pojača borbu protiv mreža krijumčara ljudi, a EU je zauzvrat obećala finansijsku pomoć od tri milijardi evra.

Hiljade Sirijaca, pretežno žene i deca, beže od petka u pravcu turske granice iz severnog sirijskog grada Alepa, pred velikom ofanzivom režimskih snaga koju podržavaju ruski vazdušni udari, navodi AFP.

Turska i Nemačka će zatražiti od NATO da pomogne turskoj policiji i obalskoj straži da zaustave krijumčare da šalju izbeglice na opasna putovanja pomorskim putem, izjavila je Merkel.

“Iskoristićemo sastanak ministara odbrane NATO (u sredu) da bi razgovarali o situaciji u Siriji, da li i u kom obimu NATO može da pomogne u nadgledanju situacije na moru i pruži pomoć Fronteksu i turskoj obalskoj straži”, rekla je Merkel posle razgovora sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, preneo je AFP.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Angela Merkel: Zapanjena sam i šokirana posledicama ruskog bombardovanja Sirije!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.