Arheolozi na pragu najvećeg OTKRIĆA u istoriji: Postoji još jedna odaja u Velikoj piramidi?! – VIDEO

Ilustracija

foto: pixabay.com

Međunarodni tim arheologa veruje da je, zahvaljujući laserskoj tehnologiji, na rubu otkrića lokacije tajne prostorije u 4.500 godina staroj egipatskoj Velikoj piramidi u Gizi, piše “Njuzvik”.

Medi Tajubi, predsednik Instituta za inovacije u očuvanju nasleđa, koji predvodi projekat skeniranja piramida zajedno sa Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Kairu, izjavio je da je mapiranjem subatomskih čestica infracrvenom termografijom tim potvrdio da postoji šupljina u konstrukciji, a arheolozi sada moraju da pronađu njenu tačnu lokaciju.

MEKSIKO: Deset metara ispod piramide u TEOTIHUAKANU otkriven TUNEL

– Svi uređaji koje smo postavili osmišljeni su da otkriju gde se nalazi šupljina. Mi znamo da ona postoji, ali pokušavamo da otkrijemo gde je – rekao je on za AFP.

[adsenseyu5]

Grupa je u oktobru objavila otkriće šupljine visoke 105 metara u severoistočnom delu piramide.

Dimenzije šupljine odgovarale su već otkrivenim odajama u piramidi.

foto: Tanjug/AP

Međutim, drugi arheolozi koji sarađuju na projektu oprezniji su u predviđanjima.

Bivši egipatski ministar za starine Zahi Havas okarakterisao je dosadašnja otkrića kao “anomalije” ili “male šupljine” između kamenova koji čine piramidu.

Velika piramida, poznata i kao Kufuova piramida – nazvana tako po faraonu iz četvrte dinastije Egipta koji ju je izgradio u periodu između 2580. i 2560. godine p.n.e. – predstavlja pravu turističku atrakciju koja je u prošlosti često bila meta bezobzirnih avanturista-istraživača u potrazi za faraonskim blagom.

Najveća PIRAMIDA na svetu NIJE u Egiptu: Jedva su je pronašli i NIKO NE ZNA ko ju je podigao! – VIDEO

Veruje se da će uspeh nove tehnologije dovesti do daljih otkrića.

Britanski egiptolog Nikolas Rivs veruje da su posmrtni ostaci Nefertiti, egipatske kraljice iz 14. veka p.n.e., sakriveni u tajnoj odaji u Tutankamonovoj grobnici, a tim Politehničkog univerziteta u Torinu upotrebiće metode koji se koriste u medicinskom snimanju u pokušaju da ponovo istraži lokaciju u egipatskoj Dolini kraljeva, navodi “Njuzvik“.

[adsenseyu5]

Ispod možete pogledati video o tajno prostoriji u Velikoj Piramidi:

(Skandalozno.rs, Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Arheolozi na pragu najvećeg OTKRIĆA u istoriji: Postoji još jedna odaja u Velikoj piramidi?! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.