ATINA ODGOVARA MOSKVI: Zovite našeg suseda „Severna Makedonija“

Ilustracija

foto: pixabay.com

Ministarstvo inostranih poslova Grčke smatra da komentar ruskog diplomatskog resora o promeni Ustava Makedonije nije u skladu sa nivoom prijateljskih odnosa dveju država, da ignoriše demokratske institucije Grčke i predstavlja mešanje u unutrašnje stvari, navodi se u saopštenju grčkog spoljnopolitičkog resora.

„Prespanski sporazum od samog potpisivanja pomaže jačanju stabilnosti i mira na Balkanu. Radi se o međunarodnom priznanju modela rešavanja spora između dve nezavisne suverene države pod okriljem UN, bez mešanja bilo koje treće države“, navodi se u saopštenju grčkog Ministarstva spoljnih poslova.

Prema mišljenju Grčke, te nesuglasice su dugo potkopavale perspektivu naroda regiona za miran suživot i zajednički rad u ime stabilnosti i bezbednosti u regionu.

„Naši međunarodni partneri treba da poštuju duh i slovo sporazuma i pozdrave činjenicu da je rukovodstvo dveju država pokazalo potrebnu političku hrabrost za postizanje rešenja osetljivih problema, štiteći u isto vreme svoje nacionalne interese“, navodi Ministarstvo.

„Mešanje Ministarstva spoljnih poslova Rusije u unutrašnje stvari jedne prijateljske države nije u skladu sa nivoom odnosa između Grčke i Rusije i starim prijateljstvom između naših naroda“, navodi se u dokumentu.

Grčka se nada da će Rusija odsad njenog severnog suseda zvati „Severna Makedonija“ i poziva je da izbegava „slične izjave koje predstavljaju mešanje u unutrašnje stvari Grčke“.

Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da Moskva smatra da bi pitanje promene imena Makedonije trebalo razmotriti u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

1 komentar na "ATINA ODGOVARA MOSKVI: Zovite našeg suseda „Severna Makedonija“"

  1. nema mesanje na treta drzava, pa toa e samo SAD i Evropska unija……..

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.