Bacite sve geografske KARTE, Australija više NIJE TAMO gde je bila!

Ilustracija

foto: pixabay

Zbog pomeranja tektonskih ploča, sve geografske karte na kojoj je Australija možete odmah baciti jer su neispravne, jer se taj kontinent izuzetno brzo pomera.

Australija se nalazi na jednoj od najbržih tektonskih ploča, pa se godišnje pomeri 6,85 santimetara prema severu i neznatno se okreće u smeru kazaljke na satu, piše Njujork Tajms.

[adsenseyu5]

Stanovnici Australije taj pomak možda ne osete, ali Sistem za globalno pozicioniranje (GPS) to itekako primećuje. Tako Australija mora da prilagodi svoje geografske dužine i širine kako bi se poklapale s GPS.

Australija je poslednjih 50 godina četiri puta morala da ažurira koordinate svega u svojoj državi kako bi bile tačne. Poslednje ažuriranje, 1994. korigovalo je poziciju za nešto manje od 200 metara.

– Tačne GPS koordinate ključne su za sve sisteme inteligentnog transporta – kaže Den Džejksa iz Geoscience Australia, državne agencije koja se brine o koordinatama.

Sledeće ažuriranje planira se za kraj ove godine i iznosiće 1,5 metara, što neće biti dovoljno da omete satelitsku navigaciju u svakodnevnoj upotrebi budući da je ona u startu precizna do 4,5 metra.

[adsenseyu1]

Ali, sledeća generacija GPS uređaja koristiće i satelite i uređaje na zemlji i biće precizna do 2,5 santimetara.

(Skandalozno.rs, Izvor: Fonet)

[adsenseyu2]

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Bacite sve geografske KARTE, Australija više NIJE TAMO gde je bila!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.