BAKIR IZETBEGOVIĆ: Srbija i Hrvatska su izvršile agresiju na na BiH

Izjava

Bakir Izetbegović – foto: Tanjug

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je u sredu u intervjuu portalu Vijesti.ba da su Hrvatska i Srbija izvršile agresiju na BiH i da se u toj zemlji nije radilo o građanskom ratu, kako to tvrdi predsednica Saveta skupštine Ruske Federacije Valentina Matvijenko.

„U BiH nije bilo građanskog rata, relevantne rezolucije organizacije Ujedinjenih nacija i presude međunarodnih sudova su nedvosmisleno potvrdile da se radilo o agresiji susednih zemalja i udruženim zločinačkim poduhvatima koji su sezali do Miloševića i Tuđmana“, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da je ruska političarka Matvijenko iznela neutemeljene tvrdnje i da je njen poziv za prenos ovlašćenja s države na entitete, protivan Dajtonu.

„Rusija je jedna od potpisnica Dajtonskog mirovnog sporazuma i ne bi smela iznositi stavove protivne tom sporazumu“, rekao je Izetbegović.

Komentarišući odnos Hrvatske prema BiH, Izetbegović je ocenio da se radi o „paternalističkom odnosu“.

Ratni brodovi NATO-a uplovili u Crno more

„Ignorišu se naši stavovi i interesi, negira udruženi zajednički poduhvat počinjen u pokušaju stvaranja etnički čists hrvatsks teritorijs, ne vraća nam imovinu, ne plaća vodni resurs Buškog jezera koje koristi decenijama uz simbolične nadknade“, rekao je Izetbegović.

Hrvatska podržava BiH u evroatlantskim težnjama, investira i olakšava kretanje ljudi i roba, rekao je Izetbgović i zaključio da su odnosi BiH i Hrvatske „ambivalentni i kontroverzni“ i naglasio da bi mogli biti i bolji.

Izetbegović je odbacio tvrdnje da se danas bošnjačka strana u BiH ponaša poput srpske u bivšoj Jugoslaviji pokušavajući ostvariti dominaciju nad manje brojnim narodima.

„Naravno da nema nikakve istine u tome, ali ima tendencije da se Bošnjaci optuže i stigmatiziraju“, rekao je Izetbegović.

On je, na pitanje ko će biti njegov naslednik na mestu bošnjačkog člana BiH Predsedništva, rekao da će predložiti da aktuelni predsedavajući Veća ministara Denis Zvizdić aklamacijom bude prihvaćen kao kandidat Stranke demokratske akcije za tu funkciju.

Za svoju suprugu Sebiju Izetbegović, direktorku Univerzitetske klinike u Sarajevu, rekao je da je od političkog autsajdera postala snažna žena koja je iz baze SDA dobila snažnu podršku za poziciju bošnjačke članice BiH Predsedništva.

Američki sud presudio: Iran treba da plati šest milijardi dolara za 11. septembar!

Mediji u BiH su proteklih dana objavljivali da je Sebija Izetbegović dobila podršku 50 opštinskih organizacija, a Zvizdić 90 stranačkih organizacija za kandidaturu za bošnjačkog člana državnog vrha.

(Skandaozno.rs/Pravda.rs/Izvor: FoNet)

Budite prvi sa komentarom na članku "BAKIR IZETBEGOVIĆ: Srbija i Hrvatska su izvršile agresiju na na BiH"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.