Bečki dnevnik “Kronen cajtung”: SAD planirale da bace atomsku bombu na samo 66 kilometara od Beča?!

Ilustracija

Bečki dnevnik Kronen cajtung piše da su Sjedinjene Američke Držae planirale da, u slučaju sukoba Istoka i Zapada, bace atomsku bombu na samo 66 kilometara od Beča.

Pozivajući se na dokument iz američkog arhiva, prema kojem je trebalo 77 nuklearnih bombi da detonira u blizini granica Austrije, list piše da su SAD u tokom 50-tih godina prošlog veka planirale da bace nuklearnu bombu i na mesto Hegješhalom u Mađarskoj, na granici sa Austrijom.

Na istočni Berlin bilo je planirano da se baci 91 hidrogenu bomu sa snagom od 630 bombi kakva je bačena na Hirošimu, dok bi iznad Budimpešte bilo bačeno 120, iznad Varšave 15, a iznad Moskve 149 bombi.

Radi se o planovima “Strateške vazdušne komande” iz 1956.godine za slučaj rata Istoka i Zapada sa ciljem da se u najkraće vreme SSSR i njeni saveznici unište.

Među metama napada nalaze se i Bukurešt, Peking i metropole u Severnoj Koreji.

Austrija, a i Beč bi bili ugroženi takvom jednom akcijom, jer su američke snage nameravale da unište svih 1.100 baza istočnog bloka koristeći nuklearne bombe, koje bi bile bačene na mešto Hegješhalom, samo sedam kilometara od granice sa Austrijom i 66,3 kilometara od Beča, piše list.

Isto tako mete su bile mađarsko mesto Ccorna na 94 kilometara od Beča, češko Brno na 110 kilometara od glavnog grada Austrije, kao i Prag.

Prema pisanju bečkog dnevnika, ovakvi napadi pobili bi više desetina hiljada stanovnika Austrije.

Napad bombom na Hegješhalom pogodio bi austrijske opštine Nojzidel, Parndorf, Frauenkirhen, Gels, a zračenja bi stigla i do Beča.

(tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Bečki dnevnik “Kronen cajtung”: SAD planirale da bace atomsku bombu na samo 66 kilometara od Beča?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.