BEČKI KARDINAL ŠENBORN: Odluka da se krene u rat protiv Srbije početak katastrofe 20. veka

kardinal

Foto: Printscreen/Kurir

Odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. godine bila je najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa, i početak velike katastrofe XX veka, kazao je bečki kardinal Kristof Šenborn povodom 100. godišnjice završetka Velikog rata.

On je poručio da se istorija ne može vratiti, ali da „možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije“.

Šenborn ističe da je za njega lekcija tog vremena ono što je na konferenciji za novinare posle mise u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručivši da je „bolje sto godina pregovarati nego rat započeti“.

„Istoriju moramo uvek iznova čitati i posmatrati. Nije lako za Austriju da se suoči sa istorijom Prvog svetskog rata. Austrija je bila imperija, a sada je veličine jedne maramice. Ovaj moj put za Beograd za mene je na neki način i čin reparacije. Odluka da se krene u rat protiv Srbije bila je natragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa“, rekao je Šenborn za Danas.

To je, dodaje, bio početak velike katastrofe 20. veka, a „sovjetski komunizam i nacional socijalizam bili su otrovano voće tog čina“.

Tokom posete Beogradu, prošlog vikenda, Šenborn je razgovarao sa ministrom Ivicom Dačićem i patrijarhom srpskim Irinejem.

Azem Vlasi: Znam zašto je Vučić tako prošao u Parizu

Kristof Šenborn, bečki nadbiskup kardinal, predsednik je austrisjke biskupske konferencije.

(Skandalozno.rs/Izvor: Tanjug)

Budite prvi sa komentarom na članku "BEČKI KARDINAL ŠENBORN: Odluka da se krene u rat protiv Srbije početak katastrofe 20. veka"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.