Belgija u ŠOKU: Na briselskom aerodromu radi 50 pristalica terorističke Islamske države!

Napad u Belgiji

foto: Tviterconflict News

Na briselskom aerodromu radi 50 pristalica terorističke Islamske države, a 15 njih otišli su u džihad u Siriju, saopštili su u pismu javnosti policajci u aerodromskom obezbeđenju.

Policajci odbijanju da počnu da rade na aerodromu obnovljenom posle terorističkih atentatata sve dok vlasti temeljno ne poboljšaju bezbednost zaposlenih i putnika, prenose belgijska novinska agencija Belga i listovi Het Belang i Het Nivsblad, navodeći da su simpatizeri islamskog džihada, koji rade kao šoferi na pistama, osoblje za prtljag, održavanje instalacija, čišćenje, ali i kao osoblje obezbeđenja, pomogli i davali informacije teroristima koji su 22. marta eksplozivom ubili 15 i ranili na stotine lica.

Ovi radnici potiču najviše iz obližnjeg predgrađa Vilvorde gde živi veliki broj muslimanskog arapskog stanovništva, objašnjavaju belgijski mediji.

Policajci zaduženi za bezbednost na aerodromu Zaventem stalno su upozoravali na “krajnje zabrinjavajuću sigurnosnu situaciju na Zaventemu” i posebno upozoravaju da svako bez problema može imati pristup bilo kom delu na četiri nivoa aerodroma, naglašavajući da je “jasno da su teroristi koji su planirali atentate poslali pojedince sa zadatkom da provere stepen obezbeđenja na aerodromu”.

“Nikakva kontrola putnika i prtljaga ne postoji pre nego što dođu do pultova za dobijanje dokumenata za ukrcavanje i predaju prtljaga”, navode u pismu policajci i ukazuju na velike gužve na parkinzima pre ulaska u aerodromsku zgradu.

U pismu se zahteva postavljanje tima za brzo uzvraćanje na aerodromu, strožiju kontrolu za izdavanje propusnica-bedževa i otpuštanje s posla lica osumnjičenih za vezu s islamskim ekstremizmom i terorizmom.

Policajci tvrde da na aerodromu ima sve više “lažnih turista” i da su to i “lica za koje se zna da su se kao džihadisti borili u Siriji”, a koje su uhapsili, ali da ne znaju šta se s njima potom dogodilo.

“Nekima od osoblja s bedževima koji im dopuštaju da dođu i do pilotskih kabina, oduzeli smo te propusnice jer smo utvrdili da su pristalice Islamske države Iraka i Sirije”, stavljaju do znanja policajci koje vlasti ubeđuju da sutra ipak dođu na posao i omoguće ponovno otvaranje aerodroma.

(Beta)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Belgija u ŠOKU: Na briselskom aerodromu radi 50 pristalica terorističke Islamske države!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.