Besplatan život: Svako ko živi u ovom selu dobijaće mesečno 2.200 evra!

Švajcarska

Švajcarska – foto-ilustracija: pixabay.com

Sve je prihvaćenija ideja “osnovnog dohotka”, svote novca za sve građane bez ikakve obaveze. Sada je i većina stanovnika švajcarskog sela Rajnau prihvatila eksperiment, piše Bloomberg.

To znači da će svaki stanovnik sela na granici s Nemačkom dobiti džeparac od oko 2.200 evra, bez ikakvih obaveza i pitanja šta će napraviti s tim novcem.

No, iako se to nama čini kao ogromna suma, u Švajcarskoj zapravo vredi malo. Za poređenje, blagajnica koje je tek počela da radi u švajcarskom gradu Bazel zarađuje oko 3.300 evra.

Rajnau ima 1.300 stanovnika, a više od 50 odsto je glasalo za uvođenje osnovnog dohotka. Sada planiraju da pokrenu crowdfunding kampanju za prikupljanje potrebnih sredstava. To znači da novac neće dati vlada već će doći iz privatnih izvora.

Švajcarska je, inače, pre dve godine pokušala da uvede državnu stipendiju bez ikakvih uslova, ali ta inicijativa nije skupila dovoljno glasova. Ideja osnovnog dohotka, bez ikakvih obaveza, postoji već nekoliko vekova, ali tek je u poslednje vreme dobila na većoj važnosti. Podržavaju je Mark Zakerberg i Ilon Mask jer je to, u neku ruku, njihovo izvinjenje onima koju su zbog tehnološkog napretka ostali bez posla i prihoda.

Osnovni dohodak isprobale su Finska i Kanada, a zagovara ga i italijanska populistička vlada.

– Teško je reći ne besplatnom novcu – zaključuje Bloomberg.

(Skandalozno.rs, Izvor: jutarnji.hr)

2 komentara na "Besplatan život: Svako ko živi u ovom selu dobijaće mesečno 2.200 evra!"

  1. Postovani
    Molim Vas objasnite mi gde to u Canadi se dobijas ista badava a da nepricamo da dobijete NOVAC gde je to da odem tamo Jel ja zivim u Canadi vec 30 godina I nista ti niko neda tek tako molim Vas da budemo iskreni i neobmanjujemo ljude Jel ovde u Canadi mi srednja Klasa ako to jos uvek postoji?samo placamo razne takse na sve sto kupimo I posedujemo a tebi sto ostane pokusaj imati neki normalan zivot gde radis 8 sati I imas vremena za svoju porodicu molim Vas to je skoro nemoguce ovde zato je postotak razvoda oko 50% zadnji put kad sam gledala istrazivanja. Bilo bi mi drago ako bi dobila odgovor na ovo Sa postovanjem

  2. Kanadjanka-ja sam razumeo da je radjen eksperiment i u Kanadi,verovatno na manjoj grupi ljudi …niko nije rekao da postoji i da je tako tamo kod tebe.Procitaj tekst jos jednom.Poz iz Melbourne.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.