Bivši šef francuske diplomatije: Bombardovanje Jugoslavije je bilo neizbežno, svi su to razumeli i odobrili

uranijum

foto: Tanjug, arhiva

Iber Vedrin, bivši šef francuske diplomatije iz vremena kada je ta zemlja učestvovala u bombardovanju SRJ, izjavio je da je ta akcija bila neizbežna kako bi se neutralisali srpski vojni ciljevi i sprečilo delovanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu, a da su odluku o tome „razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije“.

„Cilj bombardovanja nije bilo nezavisno Kosovo. Bilo bi bolje da je to moglo da se izbegne“, kaže u intervjuu za „Večernje novosti“ Vedrin, koji je sa tadašnjim britanskim kolegom Robinom Kukom kopredsedavao neuspešnim pregovorima u Rambujeu.

Kako podsećaju „Novosti“, Vedrin je kasnije izjavljivao da su mu ti pregovori predstavljali veliku frustraciju, kao i da je njihovom neuspehu doprineo i otvoren proalbanski stav tadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

Na konstataciju beogradskog dnevnika da bombardovanje nije rešilo problem na Kosovu i da i dalje nije nezavisno za veliki deo međunarodne zajednice, Vedrin je rekao da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine i da ga sada priznaje 110 zemalja-članica UN.

Mislim da morate da priznate tu realnost i da se projektujete u budućnost“, izjavio je bivši francuski ministar, koji je sada geopolitički analitičar, savetnik i publicista.

On je izjavio da je način na koji se danas tretiraju Srbi na KiM neprihvatljiv.

Svestan sam toga. To je jednako za žaljenje kao i ono što je ranije činjeno Albancima na Kosovu… I američki Stejt department je zabrinut zbog toga“, kaže Vedrin.

Na podsećanje lista da su Srbi bili veoma razočarani zbog učešća starog saveznika Francuske u napadu NATO-a i na pitanje da li je možda moglo da bude drugačije, Vedrin je rekao da savezništvo dve zemlje datira još od početka 20. veka, „ali u veoma drugačijem kontekstu“, dodajući da su „konačnu odluku o upotrebi vojne sile razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije“.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Bivši šef francuske diplomatije: Bombardovanje Jugoslavije je bilo neizbežno, svi su to razumeli i odobrili"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.