Blam: Navodna ruska podmornica koju su tražili Šveđani je, ustvari, teretni brod!?

Potraga

Nepoznato strano plovilo za kojim je Švedska mornarica prošle jeseni tragala u vodama blizu Stokholma je, kako se sada ispostavilo, zapravo bio teretni brod, izjavio je danas švedski admiral Anders Grenstad.

U to vreme su švedski mediji pisali da mornarica traga za ruskom podmornicom, za koju se verovalo da se nalazi na području potrage, ali nikad nije nađena, podseća Raša tudej na čitavu međunarodnu uzbunu koja se zbog toga digla.

Grenstad je za švedsku novinsku agenciju TT izjavio da je ono za šta se smatralo da je plovilo ili strana podmornica zapravo bio samo teretni brod.

Švedska mornarica je u dokumentima o istraživačkoj misiji pokrenutoj zbog neidentifikovanog plovila primećenog u Stokholmskom arhipelagu sada promenila izraz “verovatna podmornica” u “plovilo koje nije podmornica”.

[adsenseyu1]

Sveopšta potraga za misterioznom ruskom podmornicom je poslužila švedskom Ministarstvu odbrane da opravda povećanje izdvajanja za odbranu za period između 2016. i 2020. od šest milijardi kruna (696 miliona dolara).

Drama je započela kad je jedan fotograf-amater poslao švedskom Ministarstvu odbrane fotografiju navodnog podvodnog plovila nepoznatog porekla. Švedske vlasti su u oktobru 2014. pokrenule intenzivnu jednonedeljnu potragu zbog sumnje u moguću “stranu podvodnu aktivnost” u Baltičkom moru blizu Stokholma.

Švedski mediji su tokom praćenja priče spekulisali da mornarica njihove zemlje zapravo traži podmornicu u Baltiku, koja navodno pripada Rusiji, podseća RT, dodajući da su zvaničnici mornarica obe zemlje čitavo vreme negirali da u tome ima istine.

Kompletan izveštaj o operaciji potrage za neidentifikovanim plovilom će biti objavljen do leta, objavio je švedski list Svenska Dagbladet.

(Tanjug)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Blam: Navodna ruska podmornica koju su tražili Šveđani je, ustvari, teretni brod!?"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.