Bodo Hombah: Ako se evropski svet sruši, biće to na Balkanu!

Ilustracija

Balkan – foto: printscreen Twitter

Bivši specijalni Koordinator Pakta stabilnosti Bodo Hombah ocenio je da je Evropska unija (EU), iz razočarenja, podigla norme za nove kandidate, naročito Srbiju, i upozorio da bi, ako bi se evropski svet slomio, to moglo biti baš na Balkanu.

– Ako se evropski svet sruši, biće to tamo, gde je on posebno lomljiv i gde moćne sile na njega spolja deluju. To je slučaj na Balkanu – ocenio je Hombah pred studentima Bonske akademije za istraživanje i poduke praktične politike na završnom seminaru, gde je o Srbiji i zapadnom Balkanu predavanje održala generalni konzul Republike Srbije u Diseldorfu Branislava Perin-Jarić.

Ni Rusija, ni SAD – Evropa prijatelj

Hombah je i nedavno, u autorskom tekstu povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Diseldorfu, takođe, ocenio da Srbija plaća cenu razočarenja, koja su drugi prouzrokovali.

– Srbija plaća cenu za razočarenja, koja su drugi prouzrokovali. Hrvatska privreda nije na evropskom nivou, kao što nisu ni pravna sigurnost i borba protiv korupcije u Rumuniji i Bugarskoj – napisao je Hombah tada za dnevnik ”Rajniše post”.

Hombah je u Bonu, u tekstu za studente univerziteta ”Fridrih Vilhelms” poručio i zemljama zapadnog Balkana, ko im je partner na putu sveoukupnog napretka.

– Ni Amerika, ni Rusija, ni Turska – EU je partner za privredni uspeh, društveni napredak i demokratski poredak na Balkanu – ocenio je Hombah i dodao da EU, želela to ili ne, tu ulogu mora ispuniti, inače je u regionu niko više neće uzimati za ozbiljno.

Hombah je upozorio da ne treba zaboraviti ni to da se na horizontu-na istoku, zapadu i jugu ”igraju vatrom” političke figure i grupe, koje bi rado da ”raskomadaju” Evropu.

Bez jasne pristupne perspektive za zemlje južne Evrope bi, prema Hombahu, ”mamac-pesma” tih grupa mogla postati neodoljiva.

Prepreke za proširenje

Hombah je u materijalima za svoje studente, kada je reč o EU, ukazao da prepreke za proširenje nisu samo na strani zemalja-kandidata, već i da se EU bori s problemima, koji stoje na putu brzog prijema.

 Kosovo do danas nije priznalo pet država, članica EU – napisao je, između ostalog, Hombah u temi o ”nemirnom Balkanu” i dodao da bi te zemlje, ukoliko bi došlo do odluke, nju, najverovatnije, kritikovale.

Odgovarajući na pitanja studenata o najozbiljnijoj političkoj temi koja zaokuplja Srbiju, o Kosovu i Metohiji, Perin – Jarić je naglasila da je Beograd ispunio sve svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.

-Kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, Beograd je svoje obaveze iz Briselskog sporazuma ispunio, dok Priština nije ni započela svoju najvažniju obavezu-formiranje zajednice srpskih opština –  rekla je Perin-Jarić i dodala da je za stabilno okruženje na Kosovu produžetak misije Kfora neophodan, a prisustvo UMNIK i EULEX nezamenjivo.

“Upumpavanje” novca na Kosovo

Ona je podsetila da je međunarodna zajednica na Kosovo ”upumpala” puno novca, ali da su očekivani rezultati, vezani za rast standarda, privrede, demokratije i zastite prava manjina, izgleda, izostali.

Perin-Jarić je govorila i o kriminalu i korupciji na Kosovu, pozivajući se na analize stranih instituta, ali i o opstrukciji Prištine, kada je reč o sudu za ratne zločine koji su pocicnili Albanci nad Srbima.

Ukazujući da je imidž o nemirnom Balkanu star koliko i istorija naroda koji su tamo živeli i žive, ona je citirala bivšeg šefa švedske diplomatije Karla Bilta da je na Balkanu najbolje, kada je on u širokim okvirima integrisan i da je EU danas jedini okvir na raspolaganju.

Perin-Jarić je dodala i da je, ako se posmatraju privredni odnosi, geografski položaj i intezitet političke saradnje, jasno da ni EU ni zapadni Balkan nemaju alternativu, nego članstvo država ovog regiona u EU.

(Skandalozno.rs, Izvor: vesti-online.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Bodo Hombah: Ako se evropski svet sruši, biće to na Balkanu!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.