BOMBA IZ SVEMIRA: Uskoro na Zemlju pada KINESKA LETELICA, niko ne zna gde tačno!

planeta

Foto: Pixabay

U sledećih nekoliko meseci prva kineska svemirska laboratorija “Tiangong 1”, teška osam i po tona, će pasti na Zemlju. Šest godina otkako je ušla u orbitu, laboratorija će uskoro pasti na Zemlju, a tačna lokacija nije poznata, piše “Vašington post”.

Kineski zvaničnici potvrdili su u septembru prošle godine da su izgubili kontrolu nad laboratorijom i da će ona pasti na Zemlju, a u maju su obavestili Ujedinjene nacije da će se to dogoditi negde između oktobra 2017. i aprila 2018.

Očekuje se da će većina laboratorije, duge 10 metara, izgoreti pri ulasku u atmosferu, ali Džonatan Mekdauel, astrofizičar sa Harvarda, izjavio je da bi komadi teški i do 100 kilograma mogli pogoditi Zemljinu površinu.

[adsenseyu5]

Gde će tačno letelica pasti, predmet je nagađanja među stručnjacima.

Čak i najmanje promene u atmosferskim uslovima mogu izmeniti mesto sletanja sa jednog kontinenta na drugi. Čak i dva dana pre nego što uđe u atmosferu Zemlje, verovatno nećemo znati ništa više – istakao je Mekdauel.

Nekontrolisani padovi velikih svemirskih letelica, iako retki, događali su se i ranije. Sovjetska svemirska stanica “Salut 7” pala je na Zemlju 1991, dok je “Skajlab” američke svemirske agencije NASA, pala iznad Zapadne Australije 1979, podseća “Vašington post”.

“Tiangong 1”, što znači “rajska palata”, lansiran je u septembru 2011. Služio je kao prototip trajne svemirske stanice koju Kina planira da izgradi. Azijski džin planira da lansira stanicu sa ljudima u orbitu do 2020.

Kriminalac obećao policajcima: PREDAĆU SE, ako skupite 1.000 lajkova… – FOTO

“Tiangong 1” okončao je svoju službu u martu. Laboratorija je bila baza za svemirske eksperimente četiri i po godine, dve duže od planiranog. Na njoj su bile dve tročlane posade, uključujući prvu Kineskinju astronaut Liu Jang, koja je tu boravila 2012.
Otkako je okončana služba, stanica je počela postepeno da pada, a nedavno je počela da pada brže. Mediji navode da je došla do gušćih slojeva Zemljine atmosfere.

Kina je rekla UN da su šanse da će letelica naneti neku štetu prilikom pada veoma male i da će pažljivo pratiti pad “Tiangonga 1”.

(Skandalozno.rs/Dnevno.rs/Izvor:Blic.rs)

[adsenseyu1]

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "BOMBA IZ SVEMIRA: Uskoro na Zemlju pada KINESKA LETELICA, niko ne zna gde tačno!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.