Branje ŠPARGLE u Nemačkoj: Dnevnica i do 150 evra, znanje jezika NIJE obavezno

Ilustracija

foto: pixabay.com

Sezonci kojima je namera da na brzinu zarade odlaskom u inostranstvo, sada imaju idealnu priliku – u Nemačkoj je aktuelno branje špargle koje može da donese dnevnicu od 150 evra, odnosno oko 18.600 dinara.

Kako je preneo hrvatski Poslovni dnevnik, nemački zemljoposednici od ove godine izdvajaju minimalno 8,60 evra bruto po satu, što je nešto više nego prošle godine, ali oni koji poznaju tamošnje prilike tvrde da je ta brojka prenaduvana.

Ipak, branje špargli za nemačke uslove je slabo plaćen posao, pogotovo zbog toga što se radniku od plate odbija novac koji poslodavac izdvaja za ručak i smeštaj.

[adsenseyu5]

Treba znati da za vreme slobodnih sati sezonac treba da radi, živi i spava u zajedničkim prostorijama s drugim radnicima. Sa njima bi trebalo da deli sanitarne čvorove i tuševe. Smeštaj nije svuda jednak, ali jedno je svima zajedničko – nigde nije luksuzan.Takođe, iz satnice koja se plaća treba isključiti pauzu, jer se ona u Nemačkoj ne plaća.

Radni dan uglavnom traje 12 do 13 sati. U izuzetnim slučajevima, kada špargle po toplijem vremenu brže rastu pa ih ima mnogo, radi se i do 20 sati. Može se uzeti jedna ili dve pauze od 15 minuta za jelo, koji se zatim odbiju od ukupnih radnih sati.

S druge strane, ako pada kiša, može se raditi tek 4 do 5 sati. Posao je vrlo težak, radi se i nedeljom i praznicima, a kako za branje špargli treba biti stalno sagnut, posao je samo za one koji nemaju problema s leđima.

Špargle se beru uglavnom između aprila i juna, u zavisnosti od vremena. Međutim, kako su temperature u februaru bile blage, sezona je ove godine već počela.

Reč je o poslu koji uglavnom obavljaju radnici koji nisu iz Nemačke, a poznavanje nemačkog jezika nije mnogo važno, odnosno, nije preduslov da bi ovaj posao mogao da se obavlja.

U Srbiji minimalna cena rada od početka ove godine iznosi 130 dinara na sat, što bi značilo da za maksimalan broj radnih sati (20) može da se zaradi tek 2.600 dinara.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs)

[adsenseyu2]

10 komentara na "Branje ŠPARGLE u Nemačkoj: Dnevnica i do 150 evra, znanje jezika NIJE obavezno"

  1. Moze kontakt tel.za branje spargli u Nemackoj za sledecu sezonu.Hvala.

  2. Zainteresovana sam za rad za sledecu sezounu.Hvala

  3. Zainteresovan sam za rad,molim vas kontakt telefon

  4. zaiteresovan sam za rad na spargli

  5. kako mogu da dobijem kotakt sa vama ili broj telefona evo mojeg broja 061 28 24 208 ako mozete nekako dami javite ili na viber ili f akovam nije tesko dami obljanite kako da vas pozovem ili da se cujem sa vama

  6. izvinite zvalisteme nisam bio trenutno kuci i moj sin poneo telefon sa sobom mozete da pozovete sada jasam kuci i telefon je kod mene

  7. Zainteresovana sam za branje špargli u nemačkoj moj tel je 06*** ili na mejl

  8. zainteresovan sam za branje,moj broj 062426857

  9. ZAINTERESOVANA SAM ZA BRANJE SPARGLE. MOGU ODMAH POCI. Kontakt telefon 0628016832

  10. Zainteresovana sam za rad vredna i sposobna,0616103021

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.