BRIŠE SRBE IZ UDŽBENIKA: Đukanović pokušava da zatre svaki srpski trag

Predsednik Vlade Crne Gore

Milo Đukanović – foto: AP/Darko Vojinović

Crnogorski predsednik Milo Đukanović pokušava da zatre svaki srpski trag u svojoj zemlji. Đukanović je, kako prenose podgorički mediji, najbližim saradnicima naredio da se u parlamentu što pre donesu odluke kojima bi Srbi u toj zemlji bili proglašeni za okupatore.

Kako je i zvanično potvrđeno, režim u Podgorici planira da poništi sve odluke podgoričke skupštine iz 1918. godine, uključujući i onu o prisajedinjenju sa Srbijom i ujedinjenju u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

Kako prenose državni mediji u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate smatraju da je inicijativa da se u skupštini pristupi istorijskom preispitivanju 1918. godine neophodna i pravedna, odnosno da bi se time jednom za svagda stavila tačka i na tu prevaru Crne Gore!?!

Komentarišući ove navode, analitičari ocenjuju da je veliko pitanje postoji li uopšte smisao da se bavite nečim posle toliko godina, kao i da li je uopšte moguće izbrisati neki politički događaj i istoriju tretirati poput švedskog stola, birajući samo ono što vama odgovara.

Milutin Zogović, funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, kaže da ne treba da čudi to što razbijačima Jugoslavije smeta i podsećanje na doba oslobođenja i ujedinjenja u veliku državu.

– Tako mogu da rade samo oni koji mrze istinu. Promoviše se podanički mentalitet kao kompenzacija za izgubljenu samosvest i dostojanstvo. Ako režim učini bezumlje i skupštinu pretvori u lažni istorijski sud, jedini prikladan odgovor na ovu besmislenost jeste održavanje Velike skupštine narodne Crne Gore. Nema više prostora za uzmicanje jer će mržnja prevladati razum, a deca će iz udžbenika učiti da su rodoljubi i heroji zapravo bili izdajnici, a kolaboranti i mletačke štitonoše vitezovi Crna Gore – upozorava Zogović, koji je ubeđen da iza svega stoji želja da se što duže ostane na vlasti.

– Kad pohlepa i mržnja pomrače razum, istorijske činjenice postaju nebitne i obaveza prema istini više ne postoji. Samo anticrnogorcima, antisrbima i antijugoslovenima smeta obeležavanje sto godina od ujedinjenja u veliku državu, kao što im je smetala i velika Jugoslavija koju su razbili u krvavom piru – podvlači Zogović.

Da li je moguće da pesak iz Sahare zaustavi uragane?

Politikolog Aleksandar Pavić ocenjuje da crnogorski režim očajnički pokušava da nekako učvrsti legitimitet putem prekrajanja istorije.

– Tako je radio i režim Velikog brata u Orvelovoj “1984“. To je odlika svih totalitarnih ili okupatorskih režima. NJima u Podgorici su bliži Hilari i Bil Klinton od NJegoša. Ali nemoguće je poništiti nešto što se desilo. Ogromna većina naroda Crne Gore bila je za ujedinjenje sa Srbijom kao ispunjenje vekovnih težnji generacija koje su živele i umirale za srpstvo. Šta god se na laži gradi, ima ograničeni vek trajanja, a krivotvorci će završiti, kao i uvek, na đubrištu istorije – zaključuje Pavić.

(Skandalozno.rs/Izvor: Informer)

Budite prvi sa komentarom na članku "BRIŠE SRBE IZ UDŽBENIKA: Đukanović pokušava da zatre svaki srpski trag"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.