Britanci se podsmevaju ruskom NOSAČU AVIONA: “Admiral Kuznjecov” je OLUPINA! – VIDEO

Plovidba kroz Lamanš

foto: AP

Ovih dana je ruska flota podigla veliku buku uz obale zapadnih evropskih država na svom putu prema Siriji gde će učestvovati u novim napadima na Alep.

Na čelu osam brodova bio je jedini ruski nosač aviona Admiral Kuznjecov, a celu flotu na prolasku kroz kanal Lamanš budno su pratili i brodovi britanske Kraljevske mornarice.

[adsenseyu5]

Ispravno protumačena kao novi Putinov šamar Britancima i Francuzima, moćna flota ipak nije toliko jaka koliko se čini. Preciznije, njen najveći brod Admiral Kuznjecov zapravo nije baš takav strah i trepet. Bilo je to očito iz gustog crnog dima koji je konstantno okruživao ovaj dizelski nosač aviona, zbog čega je postao meta pošalice među Britancima.

Foto: Reutersfoto: Reuters

Da “stara kanta” ima svojih problema najbolje pokazuje činjenica da na put nikad ne ide bez sopstvenog tegljača Nikolaja Čikera, za slučaj da se pokvari usred plovidbe.

Naime, Admiral Kuznjecov lepo izgleda na promotivnim slikama, ali zapravo krije poprilično zapušteno stanje ispod palube. Težak 55.000 tona i dug 305 metara, kroz svoju se istoriju borio se sa nizom poteškoća.

[adsenseyu1]

Njegova izgradnja je počela 1982. godine, a deo sovjetske mornarice postao je 1990., dok je potpuno operativan postao tek 1995., ovaj put kao deo ruske mornarice. Trebalo je da bude prvi brod u svojoj klasi, ali zbog političkih (raspad SSSR-a) i finansijskih okolnosti ostao je jedini.

Foto: APfoto: AP

 

Osim nepouzdanih turbina i bojlera, Admiral Kuznjecov poznat je po katastrofalnim vodovodnim i saniranim instalacijama, zbog čega polovina toaleta na njemu ne može da se koristi.

[adsenseyu1]

Naime, greške u vodovodnim cevima dovode do toga da se one smrznu tokom zime pa se voda isključi za većinu kabina kako bi se sprečilo pucanje cevi.

Foto: APfoto: AP

 

“U proteklih deset godina imali smo naše ljude na ruskim brodovima i to je za njih uvek određeni šok. Uslovi su poprilično nehigijenski. Znate, svi njihovi brodovi spolja izgledaju doterano, ali su zapravo užasni iznutra. Dovoljno je videti kakav dim izbacuje da vam bude jasno da sve nije u redu”, rekao je za Telegraf anonimni izvor iz britanske Kraljevske mornarice.

[adsenseyu1]

Pomorski stručnjak Peter Roberts dodatno je pojasnio probleme s kojima se Kuznjecov nosi.

“Kuznjecov je jedan od onih brodova koje u pomorskom žargonu zovemo “nesrećnim”. Za njega su stvari krenule nizbrdo još otkako je dizajniran, a kasnije naprosto nije imao sreće”, kaže Roberts.

“Ništa nije depresivnije za kapetana broda kad teritorijalne vode napušta uz pratnju tegljača zato što i njegov zapovednik misli da će se brod pokvariti na putu”, dodao je Roberts.

[adsenseyu1]

Ipak, Roberts i drugi pomorski stručnjaci upozoravaju da to ne znači da se Admiral Kuznjecov automatski mora otpisati.

“To je još uvek veliki, brz i impresivan brod sa dobrim avionima. Prema američkim nosačima ima limitirane sposobnosti, ali to ne znači da ga treba otpisati”, kaže.

Na Kuznjecovu je smešteno 15 aviona, migova 29 i suhoja Su-33 i 10 napadačkih helikoptera Ka-52.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs / Telegraph)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Britanci se podsmevaju ruskom NOSAČU AVIONA: “Admiral Kuznjecov” je OLUPINA! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.