Britanija raspisala referendum o dobijanju “specijalnog statusa” unutar Evropske unije za 23. jun

Referendum

foto: AP/Tanjug

Britanski premijer Dejvid Kameron najavio je nakon današnjeg sastanka kabineta da će se „referendum o ostanku Britanije u Evropskoj uniji održati 23. juna“, iako je prethodno u Briselu usaglašeno već da Britanija dobija „specijalni status“ čime je ukinut njen status standardne članice EU.

Praktično, narod će 23. juna glasati o „specijalnom statusu“, a ne o „izlasku iz EU“. U stvarnosti, EU više ne postoji, jer je njena vodeća članica istupila iz unutrašnjih političkih integracija i u EU ostaje samo „na papiru“.

Britanija više nema ni obaveze ni odgovornosti koje nosi članstvo u EU i nikako se realno ne može tretirati standardnom članicom Evropske Unije.

Kameron je danas izjavio da se njegov kabinet složio da na referendumu podrži ostanak Britanije u reformisanoj Evropskoj uniji, preneo je Rojters.

Ovo je prvi put da je sednica britanskog kabineta održana u subotu od Foklandske krize 1982. godine.

Kameron je rekao da će juče postignut dogovor sa liderima EU dati Britaniji „specijalni status“ i da će se on „svim srcem“ boriti da zemlja ostane u Uniji.

Dogovor predviđa dva ključna elementa koja će biti uključena u buduće sporazume EU: specijalno izuzeće Britanije od dalje političke integracije unutar Unije i obezbeđivanje fer tretmana u vezi sa finansijskim i ekonomskim aranžmanima između zemalja evro zone i članica EU koje su izvan nje, navodi Rojters.

Podsećamo, Britanci su veoma nezadovoljni članstvom u EU i to zbog migracionih procesa koji potresaju ovu zemlju već dve decenije. Stvari su kulminirale i Velika Britanija je tražila od EU da odstupi od zakona koje propisuje EU, kako bi mogla da reši problem migranata i azilanata koji je postao nepodnošljiv.

Prema poslednjim anketama, građani Britanije, odnosno, domicilni Britanci se najviše žale da za njih nema posla, a da su migranti i azilanti ti koji su zaposleni. Vlasti u Londonu su bile prinuđene da se usprotive EU i odatle je i rođena ideja o referendumu i izlasku iz EU. London je uslovio Brisel – ili promenite zakone EU ili izlazimo iz EU. Rezultat višegodišnjih pregovora je specijalni status Britanije u okviru EU, odnosno, forma prekida njenog članstva u EU i pre raspisanog referenduma.

Referendum će služiti očigledno samo u svrhu da se zamaskira istina o tome da EU više ne postoji.

(Pravda, Tanjug)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Britanija raspisala referendum o dobijanju “specijalnog statusa” unutar Evropske unije za 23. jun"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.