BRITANSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE PRIZNALE: Ruska ARMATA je najbolje KONSTRUISAN TENK u poslednjih 50 godina – VIDEO

Crveni trg

foto: AP

Vojno-obaveštajna služba Velike Britanije u svom izveštaju nazvala je ruski tenk “Armata” T-14 najvećim probojem u konstrukciji tenkova u poslednjih 50 godina.

Bez preterivanja, “Armata” predstavlja najrevolucionarniji pomak u konstrukciji tenkova u poslednjih pola veka, piše u izveštaju, gde se navode brzinu vozila, radarski sistem i dizajn kupole.

[adsenseyu5]

U dokumentu se navodi da postoji zabrinutost zbog činjenice da London ne planira da razvije tenk koji bi mogao da se suprotstavi ovom ruskom naprednom vozilu.

Istovremeno, izveštaj dodaje da to ne treba da se interpretira kao zvanični izveštaj Ministarstva odbrane, prenosi Sputnjik.

Operativni motor “Armate” ima do 1800 konjskih snaga, dok je osnovna verzija tenka opremljena motorom od 1500 konjskih snaga.

Tenk ima tročlanu posadu.

Na prednjoj strani nalazi se naoružana kapsula.

Njegovo glavno naoružanje uključuje top kalibra 125 mm i mitraljez na daljinsko upravljanje kalibra 7,62 mm.

Armata je opremljena i protivtenkovskim raketama “sokol 1” i ima po pet odbrambenih sistema naoružanja sa obe strane.

[adsenseyu1]

Poseduje kameru visoke rezolucije, kao i najsofistiraniju radarsku tehnologiju, kao i skrivene senzore koji detektuju skrivene protivtenkovske mine.

Proizveden je u okviru 350 milijardi evra vredne obnove ruskog naoružanja i u stanju je da postane potpuno automatizovan, što ga čini prvim kompletno robotizovanim tenkom na svetu.

[adsenseyu1]

Rusko Ministarstvo odbrane prvi put je prikazalo “Armatu” na paradi povodom Dana pobede 9. maja u Moskvi 2015.

Tada su se pojedini ruski i zapadni mediji podsmevali novom ruskom tenku koji je iz nerazjašnjenog razloga stao tokom generalne probe za paradu.

(Skandalozno.rs, blic.rs / Izvor: Tanjug)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "BRITANSKE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE PRIZNALE: Ruska ARMATA je najbolje KONSTRUISAN TENK u poslednjih 50 godina – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.