Britanski ronilac tvrdi: ZNAM gde se nalazi Hitlerovo blago!

Blago

foto-ilustracija: pixabay

Jedan britanski ronilac tvrdi da je pronašao Hitlerovo zlato i dragocenosti vredne 100 miliona dolara na dnu Baltičkog mora. Problem je u tome što je reč o masovnoj grobnici 9.500 žena, dece i vojnika.

Nedugo pošto su nemački i poljski istraživači tvrdili da su pronašli legendarni “zlatni voz” nacista, što se pokazalo kao netačno, profesionalni ronilac Fil Sejers kaže da Hitlerove dragocenosti nisu ni prevožene železnicom. Evakuacija je, smatra on, organizovana pomorskim putevima.

[adsenseyu5]

Na Hitlerovu nesreću, tvrdi Sejers, brod “MV Vilhelm Gustof” je potonuo.

Ovaj turistički brod bio je prepun nemačkih izbeglica i ranjenika i prevozio je gotovo 10.000 ljudi, iako je projektovan za samo 1.800 putnika i članova posade.

Međutim, očajnici koji su želeli da pobegnu od Crvene armije rešili su da se evakuišu potpuno neprilagođenim brodom iz nemačke enklave u Gdanjsku. Brod je isplovio 30. januara 1945. istovremeno kad i kruzer “Hans” i dva torpedna broda.

Samo nekoliko sati kasnije “Gustof” su potopila tri torpeda sovjetske podmornice S-13.

Samo jedan čamac za spasavanje uspeo je da zaplovi, pre nego što je brod potonuo, a oko 9.400 ljudi, među kojima 5.000 dece, udavilo se u ledenim vodama. Oko 1.250 ljudi je spaseno.

Mesto potonuća klasifikovano je kao ratna grobnica, nakon nekoliko pokušaja da se ostaci broda i ljudskih tela izvuku na površinu.

[adsenseyu1]

Zlatna groznica

Mesto potonuća broda “MV Vilhelm Gustlf” nikad nije bilo misterija. Ipak, deo mitologije o sadržaju ovoga broda vezuje se za tehničare koji su radili na nemačkom naoružanju, a koji su bili putnici ovog broda. Oni su bili stacionirani na udaljenim baltičkim punktovima, daleko od savezničkih letelica.

Međutim, poljske vlasti su odavno ustanovile zabranu ronjenja u blizini olupina brodova, kako bi zaustavili pohod brojnih lovaca na blago.

Sejers (61) kaže da je on dobio dozvolu za ronjenje 1998. i da je iz olupine izneo mnogo objekata koji se sada čuvaju u muzeju u Kilu.

Pronašao je brodski prozor za metalnim okovom, što smatra znakom da potiče iz “zaštićene sobe” u kojoj je možda moglo da se čuva blago.

[adsenseyu1]

On kaže da je razgovarao sa brodskim oficirom Rudijem Langom, jednim od retkih preživelih članova posade, koji tvrdi da je video kako se u brod krišom unose veliki sanduci i to pod naoružanom pratnjom.

Sejers je svoju priču pretočio u roman “Baltičko zlato” (Baltic Gold).

“Znamo iz prve ruke da su velike količine tovara ukrcane na brod”, tvrdi Sejers.

Rudi Lange je pušio na palubi i video kada su utovarali zlatne poluge. U početku nije znao o kakvom tovaru je reč, dok se 1972. nije sreo sa još jednim preživelim, koji je bio jedan od stražara zaduženih za zaštitu zlata. On je otkrio šta se nalazi u tim ogromnim sanducima.

Sejers smatra da u morskim dubinama leže tri tone zlata u polugama.

[adsenseyu1]

“Nacističko zlato prokrijumčareno je iz Kenigsberga. To je fascinantna priča koja me prati celog života”, kaže on.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.com, news.com.au)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "Britanski ronilac tvrdi: ZNAM gde se nalazi Hitlerovo blago!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.