Brutalno likvidiran u terorističkom napadu: Evo ko je bio Aleksandar Zaharčenko, lider DNR – VIDEO

Otcepljenje

Aleksandar Zaharčenko – foto: AP

Ubijeni lider samoproglašene Donjecke narodne republike već u prvim danima posle državnog udara u Kijevu, maja 2014. godine, postavljen je za vojnog komandanta Donjecka.

Kasnije je postao zamenik ministra unutrašnjih poslova DNR. Obavljao je i funkciju premijera te samoproglašene republike, a 2. novembra 2014. godine izabran je za šefa DNR, posle ubedljive pobede na izborima sa osvojenih 75,5 odsto glasova. Zvanično je stupio na dužnost 4. novembra.

Zaharčenko je učestvovao i u borbama, a dva puta je bio ranjavan – najpre u ruku, u borbama kod Koževnje u julu 2014, a potom u nogu u borbama u Debaljcevu u februaru 2015. godine. Imao je čin general-majora DNR, a bio je nosilac više odlikovanja.

Aleksandar Zaharčenko je rođen je 26. juna 1976. godine u Donjecku. Po struci je bio elektromehaničar. Studirao je prava, a jedno vreme se bavio i preduzetništvom. Iza njega su ostali supruga Natalija i četvorica sinova.

Zaharčenko je ubijen u eksploziji u restoranu “Separ” u blizini svoje rezidencije. Iz administracije lidera DNR je saopšteno da je Aleksandar Zaharčenko poginuo u terorističkom napadu i da se okolnosti utvrđuju.

Izvor iz bezbednosnih struktura je rekao da je među ranjenima i ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev, koji je prevezen u bolnicu.

Ruski mediji podsećaju da su Donjecka i Luganska narodna republika formirane posle državnog udara u Kijevu 2014. godine i da je ta teritorija često bila meta diverzija ukrajinskih specijalnih službi.

(Skandalozno.rs, Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "Brutalno likvidiran u terorističkom napadu: Evo ko je bio Aleksandar Zaharčenko, lider DNR – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.