Brža od mlaznjaka: Kinezi prave podmornicu koja bi dostizala brzinu od 6.000 km/h!

Ilustracija

Podmornice spadaju među najsporija prevozna sredstva, pri čemu njihova rekordna brzina iznosi 83 km/h.

Stručnjaci Tehnološkog instituta Harbin u Kini, izjavili su, međutim, za “Saut Čajna morning post” (SCMP) da će proizvesti podmornicu koja bi dostizala brzinu od 6.000 km/h, što znači da bi bila brža od mlaznog aviona.

U osnovi njihovog plana je superkavitacija, tehnika koju Rusi koriste za ispaljivanje torpeda (dostižu brzinu od nekoliko stotina km/h).

[adsenseyu1]

Superkavitacija nastaje kada se mehurići koji se stvaraju kretanjem čvrstog objekta kroz vodu “udruže” da bi formirali jedan mehur, koji je duži od samog objekta. Zbog toga je veći deo objekta okružen gasom, a ne tečnošću. Otpor vode se dramatično smanjuje tako da se objekat mnogo brže kreće.

Superkavitaciju već koristimo da bi smo ubrzali okretanje propelera, a mantis rakovi je već milionima godine koriste za ubijanje plena.

Glavni izazov je dostići brzinu pri kojoj je superkavitacija moguća i održati je na tom nivou. Naučnici iz “Harbina” tvrde da su razvili tečnu membranu koja drastično smanjuje otpor vazduha i omogućava podmornici da razvije neophodnu brzinu.

– Naš metod je drugačiji od bilo kog drugog pristupa, kao što je vektorski pogon.

Kombinujući tehnologiju tečne membrane sa superkavitacijom, uspeli smo da rešimo mnoge probleme i olakšamo upravljanje podmornicom – istakao je Li.

(blic)

[adsenseyu1]

Budite prvi sa komentarom na članku "Brža od mlaznjaka: Kinezi prave podmornicu koja bi dostizala brzinu od 6.000 km/h!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.