BUNDESTAG postavio uslove Rusiji za ukidanje sankcija

Nemačka

Foto:pixabay

Uslov za ukidanje sankcija Rusiji predstavlja realizacija Minskog sporazuma, i u tom cilju treba nastaviti rad u „normandijskom formatu“, izjavio je potpredsednik Bundestaga Tomas Operman u Berlinu nakon sastanka sa delegacijom Državne dume Rusije koju je predvodio prvi zamenik predsednika Aleksandar Žukov.

„Mislim da bi trebalo da razgovaramo o sankcijama koje nas dele. Siguran sam da postoji mogućnost da se te sankcije ukinu na uzajamnoj osnovi.

Ali, preduslov za to je da ćemo nastaviti u ’normandijskom formatu‘ pregovore o sukobu na istoku Ukrajine i o ispunjavanju Minskih sporazuma u interesu obe strane, uz obezbeđivanje zaštite ruske manjine u Ukrajini i uz puno poštovanje državne granice i suvereniteta Ukrajine“, objasnio je Operman.

“Frankurter algemajne”: Američki nosači aviona su blef od 100.000 tona

„Ukoliko postignemo takav sporazum, vidim mogućnost da obe strane ukinu sankcije“, dodao je on, naglašavajući da EU i Rusija „imaju značajne zajedničke interese“ i pozivajući na bližu saradnju između Evropske unije i Evroazijske ekonomske unije.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršali su se zbog situacije u Ukrajini i na Krimu, koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Zapadne zemlje su uvele niz sankcija protiv Rusije, optužujući je za mešanje. Moskva je preduzela kontramere, povela politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno sa njom razgovarati na jeziku sankcija.

Izmena pravilnika u Srbiji: Zašto su drastično povećane dozvoljene količine amonijaka, bora, hlorida i natrijuma u našoj vodi za piće

Pritom, Moskva je više puta odbacivala optužbe zapadnih zemalja o mešanju u unutrašnje poslove Ukrajine, rekavši da nije strana u ukrajinskom sukobu u Donbasu i subjekat Minskog sporazuma.

(Skandalozno.rs/Izvor: Intermagazin.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "BUNDESTAG postavio uslove Rusiji za ukidanje sankcija"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.