BUNKER: Duboko u švajcarskim Alpima krije se OGROMNO privatno SKLADIŠTE ZLATA

Blago

foto-ilustracija: pixabay

Duboko u švajcarskim Alpima, blizu avionske piste za privatne avione, nalazi se stari vojni bunker sa trezorom. Tu je možda najveće skladište zlata na svetu.

Ulaz u bunker čuva čuvar koji ima i pancir. To su metalna vrata ugrađena u granitnu stenu na kraju uskog seoskog puta, piše Blumberg.

Nakon prolaska kroz još dvoja vrata, stiže se do masivnog metalnog portala od 3,5 tone koji se otvara jedino unošenjem sigurnosnog koda, uz skeniranje zenice i sistema za prepoznavanje lica. Iza tih bezbednosnih punktova nalazi se ulaz u tunelski lavirint koji je nekad koristila švajcarska vojska.

[adsenseyu5]

Zbog straha za sopstvenu bezbednost, vlasnik trezora je želeo da ostane anoniman. Plaši se čak i objave imena njegove kompanije jer bi to moglo da privuče potencijalne lopove.

Odbio je da odgovori na pitanje koliko pažnje posvećuje proveri klijenata, međutim, kaže da mnogi koji dođu padnu na njegovom sigurnosnom testu.

Na svakog klijenta koga prihvatimo, odbijemo jednog ili dva. Ne želimo probleme”, kaže.

Nakon finansijske krize 2008. godine, potražnja za trezorima za čuvanje zlata dramatično je porasla. Mnogi bogataši u zlatu vide sigurniju alternativu bankama ili rizičnim investicijama.

Za ilustraciju klijanteli koja koristi ove usluge, može poslužiti okruženje gorepomenutog privatnog aerodoma čiji vlasnik tvrdi da poseduje najveći trezor zlata na svetu za privatne korisnike. U blizini avionske piste smešten je VIP i nekoliko luksuznih apartmana.

[adsenseyu1]

Zidovi apartmana obloženi su luksuznim starim drvetom, podovi su napravljeni od južnoafričkog kvarca, čvrstog kamena od kristala mozaičke teksture, koji se savršeno dopunjuje sa izbledelim sivim drvetom, piše novinar Blumberga.

Apartmani su opremljeni sa mnogo luksuznih detalja, od ogromnih kupatilskih ogledala do televizora koji se uvlače u plafone ili zidove.

Vlasnik trezora je tako omogućio klijentima mesto gde mogu da jedu i spavaju, jer mnogi ne žele da ostave tragove kreditnih kartica i ličnih dokumenata u nekim obližnjim hotelima i restoranima.

SAD su 2010. godine donele Zakon o oporezivanju stranih računa. Prema njemu, banke su obavezne da predaju podatke o američkim poreskim obveznicima od 1. jula 2014. godine, a podatke o pravnim licima od drugog kvartala 2015. godine.

[adsenseyu1]

Donošenje novog zakona je obavezalo švajcarske banke da pažljivo proveravaju svoje klijente, pa ne čudi da je ova nova industrija privatnih skladišta doživela procvat.

Ovo nije jedini bunker, privatni preduzetnici su otkupili nekoliko stotina bunkera Oružanih snaga Švajcarske i preuredili ih za čuvanje zlata, piše Blumberg.

(Skandalozno.rs, Izvor: b92.net)

[adsenseyu2]

Budite prvi sa komentarom na članku "BUNKER: Duboko u švajcarskim Alpima krije se OGROMNO privatno SKLADIŠTE ZLATA"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.