Bušmani su bili najbrojniji narod na planeti, a sada su na ivici istrebljenja

Na ivici istrebljenja

Pleme Koisan, ili Bušmani, danas žive na jugu Afrike i broje cifru od svega 100.000 ljudi. Nekada davno, prema istraživanju britanskih istoričara i genetičara, Bušmani su bili najbrojniji narod na planeti.

Ono što je fascinantno je da se njihov način života nije uopšte promenio od nastanka, te i dalje žive u plemenskim zajednicama koje se dele na lovce i sakupljače.

Naučnici su uporedili gene Bušmana sa genima 1.462 naroda širom sveta, i došli do zapanjujućeg zaključka da tzv. “priliv novih gena” kod Bušmana ne postoji, što pokazuje da se oni nisu mešali ni sa kim.

Koisani u južnoj Africi su sebe oduvek smatrali najstarijim narodom na svetu – kaže profesor Stefan Šuster, sa univerziteta Nanjang u Singapuru.

Analiza studije pokazala je da Bušmani nemaju apsolutno nikakvo genetsko nasleđe od Evropljana i Azijata, ali ni od ostalih Afrikanaca.

Hi Lim Kim, osnivač projekta, kaže da su Bušmani jedna fascinantna zajednica koja je 150.000 godina unazad bila najbrojnija na svetu, i da su svi ostali ljudi na svetu tek kasnije postali brojniji, dok se bušmanska zajednica smanjivala.

– Ispitivanjem genetskog materijala došli smo do zaključka da Bušmani svoje gene nisu nasledili ni od jedne poznate zajednice naroda na svetu, dok svi ostali narodi imaju u sebi nasleđene gene Bušmana.

To znači da su oni bili najbrojniji na svetu, nekada davno. Neverovatno. – kaže profesor Kim.

(blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Bušmani su bili najbrojniji narod na planeti, a sada su na ivici istrebljenja"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.