CELA PLANETA o tome govori: PUTIN od 2018. više NEĆE BITI predsednik Rusije?!

Predsednik Rusije

foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov istakao da njegov šef nije odlučio da li će se kandidovati za još jedan mandate.

To je pokrenulo komentare o povlačenju ruskog lidera, za čiju je pojavu Peskov optužio SAD

Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da šef Kremlja nije odlučio da li će se kandidovati za još jedan mandat na predsedničkim izborima 2018., što je istog trenutka podgrejalo spekulacije javnosti širom sveta da jedan od najmoćnijih ljudi današnjice razmatra mogućnost da se povuče – i to uskoro.

– U osnovi nije u redu da komentarišem kandidaturu dve godine pred glasanje. To ćemo ostaviti za početak kampanje. Zapravo i ne znam da li predsednik razmatra mogućnost da ponovo učestvuje na izborima, ali jasno mi je da su klevetanja sa svih strana već počela. To svakako ne znači da je gospodin Putin bilo šta odlučio – naglasio je Peskov i dodao da su u SAD već počele medijske spekulacije da će se ruski predsednički izbori odvijati bez aktuelnog šefa države.

[adsenseyu1]

Klevete i pritisci

– Jasno nam je da su pripreme za našu izbornu 2018. već počele preko okeana. Iako ima još mnogo vremena do tada, oni su otvoreno usmerili kampanju da oklevetaju našeg predsednika i pritiscima pokušaju da ga diskredituju u naredne dve godine – rekao je portparol Kremlja, aludirajući na nedavne optužbe Britanije na račun Putina da je direktno umešan u ubistvo bivšeg agenta KGB Aleksandra Litvinjenka, ali i izveštaj američkog ministarstva finansija po kom je ruski predsednik opljačkao zemlju i utajama i korupcijom došao do milijardi dolara.

Korupcija

– Videli smo kako Putin omogućava bogaćenje svojih prijatelja, bliskih saradnika, kako marginalizuje one koje ne vidi kao prijatelje i koristi državna sredstva. Bilo da je reč o ruskom energetskom bogatstvu ili drugim državnim ugovorima, on upravlja onima kojima veruje da će mu služiti, a isključuje one za koje to ne misli. To je za mene slika korupcije – rekao je za emisiju „Panorama“ na britanskoj televiziji BBC Adam Zubin iz američkog ministarstva finansija, zadužen za nadgledanje sprovođenja sankcija SAD nad Rusijom.

Peskov je juče reagovao na te navode američkih zvaničnika, istakavši da je to neviđena količina uvredljivih laži.

– Takve optužbe neće uticati ni na Putina ni na Rusiju, jer se one automatski projektuju na 100 miliona građana naše zemlje koji u potpunosti podržavaju aktuelnog predsednika. Na njih neće uticati takve klevete – dodao je on.

[adsenseyu1]

LAVROV KERIJU: VI IZNOSITE BESTIDNE OPTUŽBE

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izrazio je juče ogorčenje tokom telefonskog razgovora s državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, istakavši da su pojedini američki funkcioneri prethodnih dana izneli niz izmišljenih i bestidnih optužbi na račun ruskog rukovodstva. Nakon tog razgovora, u saopštenju ruskog ministarstva inostranih poslova istaknuto je da je za rast tenzija u bilateralnim odnosima u potpunosti kriv Vašington.

O Putinu

– Putin je prvi put postao predsednik Rusije 2000.

– ponovo je izabran 2004.

– 2008. na tom mestu ga je nasledio Dmitrij Medvedev, dok je on do 2012. bio na funkciji premijera zemlje

– marta 2012. ponovo je izabran za predsednika sa 63,6 odsto glasova

– te izbore pratili su protesti opozicije, koji su posebno intenzivni bili u maju

– tokom okršaja s policijom povređeno je 80 ljudi, dok je 240 izgrednika uhapšeno u Moskvi

– ukoliko se bude kandidovao na izborima 2018, to će mu biti treći uzastopni mandat (najviše moguće po ruskom zakonu)

(Kurir)

Budite prvi sa komentarom na članku "CELA PLANETA o tome govori: PUTIN od 2018. više NEĆE BITI predsednik Rusije?!"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.