Čile: Papu Franju gađali iz mase – VIDEO

Intervju

Papa Franja – foto: Tanjug/AP

Papa Franja je tokom posete Čileu pogođen sa nečim što izgleda kao komad odeće ili peškir dok je pozdrvaljo okupljenu masu na ulicama.

Naime, dok se papa vozio u svom “papamobilu” na putu ka misi koja se održalaa na otvorenom u prestonici Santjagu, na njega je bačena pomenuti predmet.

Poglavar Rimokatoličke crkve mahao je vernicima kada je došlo do incidenta. Međutim, to papu nije omelo i nastavio je da se smeje i pozdravlja ljude.

Papa Franja u ponedeljak šesti put od kada je na čelu Rimokatoličke crkve otputovao u Latinsku Ameriku, ali ponovo neće ići u rodnu Argentinu.

Navodi se da je papa do sada obišao dobar deo Latinske Amerike, pošto je posetio Brazil, Paragvaj, Boliviju, Kubu, Ekvador i Kolumbiju, a na najnovijoj turneji posetiće u Čile i Peru.

Na svim putovanjima papa poziva na pomirenje, mir i dijalog, a analitičari u Vatikanu i Argentini smatraju da te poruke imaju posebnu težinu u njegovoj otadžbini, gde se često interpretiraju kao političke intervencije ili strelice usmerene ka krajnje liberalnom argentinskom predsedniku Maurisiju Makriju.

foto: Tanjug/AP

PRVA MISA

Papa Franja je u ponedeljak na prvoj javnoj misi u prestonici Čilea, molio za oprost zbog “nepopravljive štete” pričinjene deci koju su u toj zemlji zlostavljali katolički sveštenici.

Pre javne mise, papa se sastao sa predsednicom Čilea Mišel Bašeleom, nakon čega se obratio poslanicima, sudijama i drugim zvaničnicima u palati La Moneđa, gde je rekao da ga je sramota što su čileanski sveštenici u prošlosti zlostavljali decu, prenosi AP.

foto: Tanjug/AP

– Ispravno je tražiti oprost i učiniti šta je moguće da se podrže žrtve – rekao je papa.

Kako navodi agencija, papa Franja nije pomenuo Fernanda Karadimu, čileanskog sveštenika pedofila kojem je Vatikan izrekao doživotnu kaznu “pokajanja i molitve” zbog zlostavljanja dece.

Papu ima lošu reputaciju u Čileu. Uoči njegovog dolaska u toku noći spaljene su tri katoličke crkve, a povređenih nije bilo.

foto: Tanjug/AP

– Ljudi napuštaju crkvu, jer tamo ne pronalaze zaštitni prostor – rekao je portparol grupe crkvenih članova, Huan Karlos Klaret.

Papa je poručio je danas domorodačkom narodu Mapuče u ČiIeu da svoje ciljeve ne može da postigne nasiljem. Papa Franja je to izjavio na misi u gradu Temuko u Čileu, gde živi oko milion pripadnika naroda Mapuče.

Mapuče zahtevaju da im se vrati drevna postojbina, a žele i priznanje sopstvenog jezika i kulture. Određeni deo ovog naroda koristio je nasilje kako bi pokušao da sprovede svoje zahteve.

foto: Tanjug/AP

Poglavar Rimokatoličke crkve smatra da se rekonstrukcija kulture naroda Mapuče ne može zasnivati na nasilju, prenosi AP.

– Ne možete da se ističete uništavanjem drugih, jer to vodi do još više nasilja i uništenja – poručio je papa.

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Čile: Papu Franju gađali iz mase – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.