Crna prognoza grupe eksperata ELN: “Rusija i NATO se pripremaju za rat”

Ilustracija

Prema izveštaju grupe eksperata za spoljno-politička pitanja iz organizacije “European Leadership Network”, (ELN), Sjedinjene Američke Države i Rusija aktivno se pripremaju za rat.

Ova crna prognoza došla je nakon analiziranja najveće tenzije između dve sile još od perioda Hladnog rata.

Vojne vežbe na samim granicama Rusije i NATO saveza sve su učestalije, a količina naoružanja kojom se suprotstavljene strane razmeću sve je veća.

“Mi ne tvrdimo da su lideri Rusije i SAD doneli konačnu odluku o početku sukoba, ili da je rat te dve strane neizbežan. Međuim, promenjena profila vojnih vežbi i njihov rastući intenzitet nešto je što se ne može poreći. Činjenica je da ovakve vežbe doprinose jedino povećanju međusobnog animoziteta”, navodi se u saopštenju pomenute organizacije ELN.

U daljem tekstu navodi se da je intenziviranje vojnih vežni počelo nakon eskalacije sukoba u Ukrajini početkom 2014. godine. Ono što takođe zabrinjava jeste činjenica da su vojne vežbe i jednih i drugih prilagođene isključivo strategijama odbrane i napada u skladu sa naoružanjem i kapacitetima koje poseduje druga strana.

“Iako portparoli jednih i drugih konstantno ponavljaju kako su vežbe uperene protiv ‘hipotetičkih protivnika’, karakteristike vežbi ukazuju na suprotno”, dodaju stručnjaci iz ELN.

Rusija je u martu 2015. godine sprovela takozvane “vežbe iznenađenja”, u kojima je učestvovalo 80.000 vojnika koji su simulirali odbranu granice, baš na teritoriji koja je najbliža zemljama NATO saveza.

Sa druge strane, vežba NATO-a koja je održana u junu, pod šifrovanim imenom “Saveznički štit” uključivala je simulaciju borbe sa paravojnim jedinicama, poput onih koje čine proruski pobunjenici na istoku Ukrajine.

(Blic)

[adsenseyu4][adsenseyu4]

Budite prvi sa komentarom na članku "Crna prognoza grupe eksperata ELN: “Rusija i NATO se pripremaju za rat”"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.