CRNOMORSKA FLOTA RUSIJE: Naš brod nije ušao u zonu NATO vežbi

Krenula u Siriju?

foto-ilustracija: printscreen YouTube

Ruski brod „Smetlivi“ ušao je u zatvorenu oblast u kojoj se održava paljba u okviru vojnih vežbi „Morski povetarac“, saopštila je pres-služba ukrajinske mornarice na svojoj stranici na Fejsbuku. Međutim, Crnomorska flota Rusije demantovala je te informacije.

Prema navodima ukrajinske mornarice, incident se desio 10. juna u 8 časova. Brod Crnomorske flote „izazvao je opasnu situaciju“. Njega je kontaktirala fregata „Getman Sagajdačni“, ali se on „pretvarao da ima probleme sa vezom“, dodaje se u saopštenju.

Crnomorska flota Rusije demantovala je kasnije da je patrolni brod ušao u zonu NATO vežbi.

„Saopštenje ukrajinske mornarice o navodnom ulasku patrolnog broda Crnomorske flote ’Smetlivi‘ u zabranjenu zonu održavanja vojnih vežbi ’Si briz 2019‘ — nije tačno“, saopštili su predstavnici Crnomorske flote.

Crnomorska flota je istakla da „Smetlivi“ izvršava niz mera za praćenje akcija brodova NATO, u cilju brzog reagovanja na moguće vanredne situacije, koje bi pretile civilnoj plovidbi.

„Pri tome — ’Smetlivi‘ deluje u strogom skladu sa međunarodnim pravom“, ističe se u saopštenju.

Prošle nedelje je ruska vojska započela svoje planirane vojne vežbe na Crnom moru. U njima učestvuje desetak brodova, uključujući velike desantne brodove „Azov“ i „Cezar Kunikov“, male raketne brodove „Orehovo-Zujevo“ i „Miraž“ i raketne čamce „Ivanovec“, „Naberežnije čelni“ i „R 60“.

Ruska ambasada objavila odnos u naoružanju između Rusije i NATO

Pomorske vežbe „Si briz 2019“ održavaju se u Ukrajini do 12. jula. U vežbama učestvuje oko 30 brodova, 30 aviona i više od 900 marinaca vazduhoplovstava i mornarica zemalja NATO-a, kao i njihovih saveznika, uključujući Ukrajinu i Gruziju. Grupa brodova Crnomorske flote i dalje prati NATO brodove koji učestvuju u vežbama.

            

(Skandalozno.rs/Izvor: rs.sputniknews.com)

Budite prvi sa komentarom na članku "CRNOMORSKA FLOTA RUSIJE: Naš brod nije ušao u zonu NATO vežbi"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.