Čudo: Kinezi napravili prvi solarni put čija je površina providna! – VIDEO

Prvi u svetu

Printskrin: Youtube CCTV+

Kina ne prestaje da fascinira svim arhitektonskim i infrastrukturnim projektima, a najnoviji u nizu je prvi solarni put u toj zemlji čija je površina providna.

Deonica prvog auto-puta sa solarnim panelima u Kini, duga oko jedan kilometar, otvorena je u blizini grada Đinan radi testiranja, prenosi novinska agencija “Sinhua”, piše kucastil.rs.

Solarni paneli postavljeni su ispod puta koji okružuje grad Đinan na istoku Kine, a sama površina puta je providna kako bi sunčeva svetlost mogla da dopre do panela.

MILION KILOVAT-ČASOVA ENERGIJE GODIŠNJE

Paneli pokrivaju 5.875 kvadratnih metara i mogu da proizvedu milion kilovat-časova energije godišnje, što je dovoljno za potrebe 800 domaćinstava, navodi firma koja izvodi projekat. Električna energija koja bude proizvedena na toj deonici biće korišćena za osvetljenje auto-puta i putokaza, kao i za kamere, osvetljenje tunela i kućice za naplatu putarine.

Plan je da u budućnosti budu razvijene i funkcije mobilnog punjenja električnih vozila i obezbeđenja internet-veze. Vozači koji su već testirali put kažu da se osećaj pri vožni ne razlikuje od vožnje standardnim putevima i prenose veoma pozitivne impresije o prvom auto-putu ove vrste u Kini.

Pogledajte video:

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "Čudo: Kinezi napravili prvi solarni put čija je površina providna! – VIDEO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.