Čudo: Ovaj etiopski pravoslavni sveštenik se svakoga dana penje u crkvu “na nebu” – VIDEO

Sveštenik

Etiopija – foto: Youtube/Printscreen

Svakog dana, etiopski pravoslavni sveštenik Hajleselasije Kasej, pešači dva sata, a onda se penje uz opasnu stenu kako bi stigao do crkvice Abune Jemate Guh koja je uklesana u kamenu.

Abuna Jemata Guh se nalazi na severu Etiopije i uklesana je u steni, a svodovi su prekriveni divnim freskama.

Nalazi se na visini od 250 metara i do nje se može stići jedino pešice i to bos. Jedna deonica od 10 metara je gotovo potpuno vertikalna.

Izgradio ju je Abuna Jemata, jedan od devet etiopskih svetaca, koji su iz Sirije ili Evrope došli do Etiopije kako bi širili hrišćanstvo u 5. veku.

I dok jedni tvrde da je ovu lokaciju izabrao da bi crkva bila bliže nebesima, drugi veruju da je hteo da je sakrije od mogućih neprijatelja.

Posebnu pažnju privlače freske na zidovima. Sve su originalne, a savršeno su se očuvale zahvaljujući toplom vremenu bez vlage.

foto: YouTube/Printscreen

Ocu Kaseju se mnogi dive jer se do crkve penje svakog dana.

foto: YouTube/Printscreen

“Ne plašim se dok se penjem jer to radim svakog dana. Veoma je teško, ali izvodljivo. Svakog jutra se budim veoma rano. Onda radim u kući do 6 ujutru, pa se zaputim ka Abuni Jamati. Kada izađem iz kuće veoma sam srećan što idem tamo, ispuni mi se srce”, kaže sveštenik.

foto: YouTube/Printscreen

Oko dva sata pešači do podnožja crkve, a vreme na planini provodi u izučavanju starih spisa.

foto: YouTube/Printscreen

“Ovde je veoma tiho i mirno, nema baš mnogo ljudi sa kojima možete da pričate. Komunicirate sa Bogom i tada se vaš um oslobodi”, kaže.

foto: YouTube/Printscreen

U crkvi se i danas nalaze mošti mnogih svetaca. Niko od njih nikada nije pao ili se povredio penjući se do crkve u steni.

Hajleselasije Kasej ostaje u Abuni Jemati do sumraka, a onda sve zaključa i kreće kući.

Jedan od razloga zbog kojih sam postao sveštenik jeste što hoću da prenesem ljudima ono što sam naučio, tako da mogu da krenu mojim stopama“, rekao je.

(Skandalozno.rs, Izvor: kurir.rs/BBC)

1 komentar na "Čudo: Ovaj etiopski pravoslavni sveštenik se svakoga dana penje u crkvu “na nebu” – VIDEO"

  1. Ko se usamljuje ide za svojim sebicnim zeljama, Sveto Pismo kaze. Asketski zivot nije hriscanski zivot. Isus se samo jednom osamio i to na cetrdeset dana i tada ga je Sotona kusao. On je uvek bio s ljudima jer im je bio potreban. Ljubav prema Bogu je neodvojiva od ljubavi prema ljudima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.