ČUDO PRIRODE: Ovaj potok se uliva i u Atlantski i u Tihi okean – FOTO

Fenomen

Dvookeanski potok – foto: Wikimedia Commons/Ericshawwhite

„Razdvajanje voda“ je vrlo verovatno najneobičniji hidrološki lokalitet na čitavom svetu, a nalazi se Tetonskoj divljini u američkoj saveznoj državi Vajoming, u Nacionalnoj šumi Bridžer-Teton. Još tačnije, nalazi se na Dvookeanskom prevoju (dakle, planinskom prevoju) na Američkoj kontinentalnoj razvodnici.

Ono po čemu je neobičan, i po čemu je poseban i jedinstven, jeste činjenica da njime teče Dvookeanski potok koji se u toj tački, „Razdvajanju voda“, deli na Pacifički potok i na Atlantski potok.

Prvi nastavlja svoj put ka zapadu, uliva se u reke Snejk i Kolumbija, pa konačno u Tihi okean, dok potonji teče ka rekama Jeloustoun, Misuri i Misisipi, te se kroz ulivanje u Meksički zaliv zapravo uliva u Atlantski okean. Tako se Dvookeanski potok uliva u dva okeana.

Pošto na tom mestu Američku kontinentalnu razvodnicu pokriva voda, odnosno, pošto postoji tačka duboko u kontinentu na kojoj se Pacifik i Atlantik spajaju neprekinutom vodenom linijom, ribe mogu da migriraju iz jednog u drugi sliv. Veruje se da je upravo preko ovog prevoja jeloustounska pastrmka uspevala da se seli iz reke Snejk koja pripada pacifičkom slivu, u reku Jeloustoun koja pripada atlantskom.

Malo je reći da je ovo čudo prirode, ali mora se reći i naglasiti: ovo je čudo prirode. Daleko veće čudo prirode od naše reke Nerodimke koja izvire na Kosovu a pripada slivovima i Egejskog i Crnog mora. Nerodimkina bifurkacija se odigrava kod Gornjeg Nerodimlja: severna grana preko Sitnice, Ibra, Morave i Dunava otiče u Crno more, dok glavna južna preko Lepenca i Vardara ide ka Egeju.

Nerodimka je jedini primer rečne bifurkacije na našem kontinentu, ali ona se deli i otiče u dva mora na relativno malom prostoru. Pritom je veštački fenomen nastao branom, nije delo prirode.

Bifurkacija Dvookeanskog potoka u Americi ne samo što se odigrava na ogromnom prostoru, i ne samo što otiče u dva okeana, nego je delo prirode.

(Skandalozno.rs, Izvor: telegraf.rs)

Budite prvi sa komentarom na članku "ČUDO PRIRODE: Ovaj potok se uliva i u Atlantski i u Tihi okean – FOTO"

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.